Sâmbătă, 13 mai dr. Laura Markham a venit în România pentru a ne împărtăși din experiența ei despre:cum să devenim acel părinte blând de care are nevoie copilul, care sunt uneltele de care avem nevoie pentru a crește un copil inteligent emotional, ce înseamnă emoțiile sănătoase și de ce este important să le trăim împreună cu cei mici prin “a le fi alături”.
Cine este dr. Laura Markham?
Este doctor în psihologie, cu o vastă experiență clinică.
Laura a trecut prin toate informațiile necesare pentru a crea copiilor noștri o bază de siguranță. A povestit despre nevoia unui atașament securizant și cum se creează acest atașament. O să revin cu informații despre atașament, într-un articol separat pentru că este mult de povestit.
Pentru mine revelația și surpriza a fost că absolut toate informațiile prezentate de Laura sunt prinse în cel mai simplu program de educație parentală pe care eu l-am experimentat: cercul siguranței, programul de 8 săptămâni pe care îl predau părinților, în calitate de educator parental Circle of Security.
Și da, este mult de lucru la și cu noi, părinții, sunt multe aspecte de înțeles, de integrat, de acceptat, de vindecat.
Mi-a plăcut că a insistat mult pe respirație, pe beneficiile meditației și minfulness.
Vă mărturisesc, din experiența mea de 1 an și 7 luni de meditat timp de minim 8 min de 2 ori pe zi că beneficiile sunt uriașe.
Laura a spus că prin meditație ne reprogramăm creierul spre liniștire.
Avem nevoie de aceste minute de liniște mentală, momente în care mintea să tacă. Trăim într-o lume care ne bombardează permanent cu informații și este vital să ne găsim acel moment de liniște a minții.
Având acest exercițiu al meditației, atunci când îți vine să țipi, de ex., ți-e mult mai ușor să apelezi la butonul de pauză despre care vorbea Laura Markham ca fiind mindfulness. În momentele de furie, amigdala spune: ALARMĂ, mintea spune: trebuie să îi dau o lecție acestui copil.
Ce este de făcut?
1.Activezi butonul de pauză, respiri, mergi te speli pe față la baie, etc.
- Alegi să folosești o mantră/afirmație/frază care să te liniștească:”acum simt furie, e doar furie, inspir, expir”, eventual putem număra 4 timpi în inspirație și 6 în expirație, imaginându-ne cum golim furia.
3.Apoi este recomandat să avem compasiune față de noi înșine. Să nu ne simțim vinovați de fiecare dată. Învinovățirea blochează învățarea (spune cercul siguranței, ca explicație științifică: se blochează cortexul prefrontal, adică logica), deci nu vom învăța nimic din acest episod de furie, așa că îl vom repeta la infinit.
- Să ne împrietenim cu emoțiile noastre pentru că doar atunci putem să le controlăm.
5.Să vorbim cu cineva despre ceea ce simțim. Eu vă recomand să le vorbiți mult copiilor voștri despre care ce simțiți în momentele de furie, este terapie curată. Să le explicați că nu el, copilul, v-a creat această stare, ci comportamentul lui sau al altcuiva. Este important să învețe de mici, de la noi, să diferențieze omul de comportament. Nici un copil/ adult nu este rău, ci doar are un comportament mai puțin plăcut pentru noi.
Acest lucru se numește: organizarea emoțiilor. Un copil nu își poate organiza singur emoțiile, așa că are nevoie de părintele lui să îl ajute, să îi fie alături, organizându-i emoțiile atunci când este mic. Doar experimentând ajunge un copil și un viitor adult cu o inteligență emoțională bună.
Primul antrenor/coach/îndrumător al copilului este părintele. Să îndrumăm copilul, nu să îl controlăm pentru că beneficiul pe termen lung este că va ști ce să facă atunci când părintele nu este lângă el, spune Laura.
Un părinte blând este blând în primul rând față de el, neînvinovățindu-se atunci când nu reușește să fie așa cum și-a propus: calm și liniștit. Fiind blând cu el, cu trăirile lui, părintele reușește să devină blând și pentru copilul lui.
Kent Hoffman, creatorul programului psiho-educațional “Cercul Siguranței” ne sfătuiește ca de câte ori este necesar să preluăm controlul, iar de câte ori este posibil, să răspundem nevoilor copiilor noștri pentru că ei au nevoie întotdeauna de un părinte mai MARE, mai PUTERNIC, mai ÎNȚELEPT și BLÂND.
În concluzie : creștem/evoluăm împreună, în echipă părinți-copii!