Decizia deschide calea expulzării migranților din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela

Curtea Supremă a Statelor Unite a aprobat, vineri, solicitarea administrației președintelui Donald Trump de a suspenda un program umanitar implementat în mandatul lui Joe Biden, care permitea imigranților din patru țări – Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela – să locuiască și să muncească temporar pe teritoriul american. Aproximativ 530.000 de persoane ar putea fi afectate de această decizie.

Este a doua hotărâre din această lună în care instanța supremă sprijină inițiativele lui Trump privind revocarea statutului legal temporar al imigranților. Într-o decizie succintă, Curtea nu a oferit argumente, iar cele două judecătoare liberale, Sonia Sotomayor și Ketanji Brown Jackson, s-au opus.

În opinia separată formulată de Jackson, aceasta a criticat dur majoritatea, afirmând că „subestimează consecințele devastatoare” ale întreruperii bruște a vieților a sute de mii de migranți, în timp ce cererile lor legale sunt încă în analiză.

În contextul acestei decizii, administrația Trump ar putea accelera deportarea migranților beneficiari ai statutului de ședere condiționată. Programul fusese lansat de administrația Biden în 2023, cu scopul de a reduce migrația ilegală și de a permite intrarea legală, pe baza unui sponsor și a verificărilor de securitate.

Legea federală conferă Departamentului pentru Securitate Internă autoritatea de a acorda sau retrage permise de ședere temporară, dar rămâne întrebarea dacă acest lucru poate fi făcut colectiv sau necesită evaluări individuale, conform experților citați de CNN.

Deși decizia actuală este temporară și nu tranșează definitiv disputa legală, ea are un impact imediat, crescând presiunea asupra migranților și provocând controverse legate de respectarea drepturilor acestora în procesul de expulzare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.