Daniel David trage un semnal de alarmă privind starea gravă a educaţiei liceale şi cere reforme urgente în conţinutul, evaluarea şi metodele de predare din sistem
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a făcut marţi declaraţii tranşante în contextul prezentării raportului OCDE privind starea educaţiei în România, afirmând că sistemul liceal este în „Epoca de Piatră, nici măcar Evul Mediu”. Oficialul subliniază nevoia urgentă de reformă profundă, care să includă un nou curriculum bazat pe competenţe, metode de predare moderne, conţinuturi actualizate şi manuale adaptate vremurilor.
Raportul OCDE relevă un grad de includere foarte scăzut al copiilor antepreşcolari în sistemul educaţional – doar 11,4%, ceea ce afectează negativ parcursul educaţional ulterior. Totodată, documentul critică lipsa infrastructurii şcolare adecvate şi lipsa unui sistem coerent de transfer al competenţelor esenţiale.
„De multe ori, noi nu transferăm competenţe, ci doar bucăţi din ele. Asta ne face să nu performăm la testările internaţionale, care măsoară competenţe reale, nu fragmente”, a spus Daniel David. El a insistat că învăţământul liceal are nevoie de o reformă accelerată, prin introducerea unor noi discipline, metode şi materiale educaţionale relevante.
În ceea ce priveşte evaluarea naţională de la finalul clasei a opta, ministrul a transmis că aceasta este prea restrictivă, axându-se pe doar două discipline – limba română şi matematica – şi că are un impact disproporţionat asupra parcursului educaţional al elevilor. Daniel David a menţionat că OCDE recomandă integrarea notelor din clasele VII-VIII şi o abordare mai amplă a evaluării, nu una strict punctuală.
Ministrul a mai remarcat că diferenţele mari în notare între şcoli afectează echitatea procesului educaţional. În schimb, bacalaureatul este considerat „relativ acceptabil” de către experţii OCDE, neprovocând reacţii critice majore în raport.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.