Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a confirmat că luna mai a fost marcată de o presiune intensă pe piața valutară, cu ieșiri masive de capital, amplificate de incertitudinea politică și economică de după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că în luna mai s-au înregistrat unele dintre cele mai mari ieșiri de capital din istoria recentă, cauzate de un cumul de factori negativi: discursul public agresiv, rezultatul primului tur al alegerilor și demisia Guvernului. Potrivit acestuia, presiunea s-a intensificat după ce Ministerul Finanțelor nu a reușit să atragă fonduri de pe piață imediat după alegeri.
Isărescu a explicat că BNR a fost nevoită să intervină rapid și masiv, inclusiv în ziua imediat următoare alegerilor, pentru a tempera dezechilibrul de pe piață. „Am intervenit cu sume foarte mari. Oricine a citit platformele de tranzacționare și știe să le interpreteze, a observat aceste intervenții. Ele sunt realizate prin intermediari, ca în orice bancă centrală”, a spus guvernatorul.
El a subliniat că intervențiile BNR, prin vânzarea de valută, au scos automat lichiditate din piață, ceea ce a complicat și mai mult contextul, în special în ceea ce privește plățile publice, cum ar fi pensiile. „Nu putem apăra leul și, în același timp, injecta lichiditate. Cursul de sub cinci lei nu mai era sustenabil”, a precizat Isărescu.
Guvernatorul a mai spus că BNR a format o celulă de criză împreună cu Ministerul Finanțelor și că au fost găsite soluții pentru a asigura atât stabilitatea cursului valutar, cât și continuitatea plăților bugetare esențiale. El a avertizat că o destabilizare bruscă a cursului, în preajma turului doi al alegerilor, ar fi fost mult mai gravă decât deprecierea controlată care a avut loc.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.