Secţia de Obstetrică-Ginecologie, Blocul Operator şi Blocul de Naşteri de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu au fost redeschise, după remedierea deficienţelor şi testarea personalului medical!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a aprobat reluarea activităţii în cadrul Secţiei Obstetrică-Ginecologie, Blocului Operator şi Blocului de Naşteri de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, după ce au fost corectate deficienţele identificate anterior, iar majoritatea angajaţilor au avut rezultate negative la testele epidemiologice.

„În cursul după-amiezii de luni, conducerea spitalului a solicitat DSP Gorj aprobarea redeschiderii celor trei secţii, în condiţiile în care problemele semnalate anterior au fost remediate, iar rezultatele probelor de autocontrol recoltate de la personalul medical au fost în marea lor majoritate negative. Marţi dimineaţă, DSP Gorj a confirmat că activitatea poate fi reluată”, a transmis unitatea medicală într-un comunicat de presă.

Controlul efectuat de DSP a confirmat că deficienţele care au dus la suspendarea activităţii au fost remediate. Activitatea va fi reluată doar cu personalul ale cărui teste au fost negative.

Din cei 55 de angajaţi verificaţi (medici, asistente, infirmiere şi personal de curăţenie), 49 au avut rezultate negative, iar 6 – două cadre medicale, trei infirmiere şi o asistentă – au fost depistate pozitiv.

Spitalul precizează că rămâne în vigoare planul de măsuri stabilit de Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM), care include purtarea permanentă a echipamentului de protecţie şi respectarea riguroasă a regulilor de igienă.

Totodată, au fost efectuate instruiri privind igiena mâinilor, utilizarea corectă a echipamentului de protecţie, respectarea circuitelor funcţionale şi a protocoalelor de dezinfecţie. S-au făcut demersuri şi pentru înlocuirea mobilierului uzat.

Probele de autocontrol prelevate de pe suprafeţe, din aer şi de pe materiale sterile au avut rezultate negative. În perioada următoare vor continua:

  • instruirea zilnică a personalului,
  • prelevarea de noi probe de pe tegumente şi mucoase,
  • acţiunile de dezinfecţie şi nebulizare,
  • monitorizarea pacienţilor şi a personalului,
  • reevaluarea stocurilor de materiale de protecţie,
  • ancheta epidemiologică.

Măsurile au fost implementate după ce, la începutul lunii mai, secţiile menţionate au fost închise în urma confirmării unor infecţii nosocomiale, trei paciente fiind diagnosticate cu stafilococ coagulazo-negativ şi stafilococ auriu.