Poliţiştii au primit, pe durata campaniei electorale care s-a încheiat sâmbătă la ora 07:00, 42 de sesizări, mai mult de jumătate dintre acestea fiind legate de afişajul electoral!
Angajaţii MAI au început transportul materialelor electorale către secţiile de votare, însă oficialii subliniază că aceştia nu intră în contact direct cu aceste materiale.
Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a oferit sâmbătă detalii despre procesul electoral:
„Campania electorală s-a încheiat în această dimineaţă la ora 7, fiind interzisă continuarea propagandei electorale (…) Prin continuarea propagandei electorale se înţelege, şi deci se interzice, şi sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. De asemenea, este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video care urmăresc influenţarea opţiunii de vot. Pe parcursul campaniei, nu s-au înregistrat incidente majore”, a precizat Monica Dajbog.
Potrivit acesteia, dintre cele 42 de sesizări, aproximativ 53% au vizat afişajul electoral.
„Patru sesizări, care nu intrau în competenţa MAI, au fost transmise pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central. În ceea ce priveşte manifestările publice cu caracter electoral, în timpul campaniei au avut loc 34 de evenimente care s-au desfăşurat în condiţii de siguranţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Dajbog a menţionat că angajaţii MAI vor asigura protecţia buletinelor de vot şi a materialelor electorale pe timpul transportului de la depozite către secţiile de vot. Operaţiunile au început sâmbătă dimineaţă.
„În misiunile de astăzi vor fi implicaţi peste 34.000 de angajaţi ai MAI. Reamintim faptul că aceştia nu intră în contact direct cu materialele electorale, care sunt transportate cu vehicule neaparţinând MAI. Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de vot vor lua măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii procesului de vot, precum şi pentru stabilirea posturilor de pază în jurul secţiilor”, a declarat Monica Dajbog.
Pe durata nopţii, angajaţii MAI vor păzi cele peste 18.900 de secţii de vot constituite la nivel naţional, urmând să predea secţiile preşedinţilor birourilor electorale dimineaţa, cu sigiliile intacte.
Ca şi în primul tur, Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor a recomandat serviciilor locale de evidenţă a persoanelor să asigure program cu publicul, astăzi până sâmbătă, ora 16:00, şi duminică, în ziua alegerilor, între orele 07:00 – 21:00, pentru a sprijini cetăţenii care nu au documente de identitate valabile şi vor să voteze.
„Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public despre existenţa persoanelor decedate în Registrul Electoral, precizez că Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă listele cu persoanele care au împlinit 18 ani, conform prevederilor legale, pe baza datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor”, a concluzionat Monica Dajbog.