Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul al treilea din 2025, urmând să intre ulterior pe o traiectorie descendentă care va duce la scăderea semnificativă a acesteia abia în primul trimestru din 2026, arată cel mai recent raport publicat de Banca Națională a României. Potrivit documentului, inflația se va menține totuși peste nivelurile estimate anterior, într-un context marcat de incertitudini multiple.
Scenariul BNR se bazează pe influența efectelor de bază, pe expirarea schemei de plafonare a prețurilor la energia electrică și pe evoluții externe legate de prețurile la energie și alimente, dar și de politicile comerciale adoptate de statele dezvoltate. Evoluțiile vor fi modelate și de scăderea anticipațiilor inflaționiste și de un deficit de cerere agregată ce ar urma să crească moderat în cursul acestui an.
Rata inflației s-a situat la 4,85% în aprilie 2025, în scădere ușoară față de martie (4,86%), dar cu influențe contradictorii: ieftinirea combustibililor și a produselor din tutun, pe de o parte, și scumpirea energiei și a alimentelor, pe de altă parte. Inflația de bază (CORE2 ajustat) a ajuns la 5,2% în martie, coborând de la 5,6% în decembrie 2024, dar într-un ritm mai lent decât cel anticipat.
BNR subliniază că există riscuri majore care ar putea afecta traiectoria inflației, printre care se numără volatilitatea prețurilor internaționale la materii prime și evoluția politicilor comerciale globale, dar și incertitudinile privind politica fiscală internă, execuția bugetară și angajamentele asumate în raport cu Comisia Europeană.
Totodată, absorbția fondurilor europene, în special cele din cadrul programului Next Generation EU, este considerată esențială pentru echilibrarea efectelor negative generate de consolidarea bugetară și instabilitatea geopolitică.
Rata anuală a inflației armonizate (IAPC) a scăzut la 4,9% în aprilie, de la 5,5% în decembrie 2024, iar rata medie anuală a inflației IPC a coborât la 5% în aceeași perioadă.
Datele preliminare privind evoluția economică arată o stagnare a PIB în primul trimestru al anului, înregistrând o creștere anuală de doar 0,2%, față de 0,5% în trimestrul anterior, în condițiile unei dinamici inegale între sectoarele economice și componentele cererii.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.