Uniunea Europeană investeşte masiv în ştiinţă şi cercetare, lansând un pachet de 500 de milioane de euro, destinat atragerii celor mai buni oameni de ştiinţă, în special din SUA, nemulţumiţi de politica administraţiei Trump.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, luni, la Paris, un amplu plan de investiţii pentru perioada 2025-2027, menit să transforme Europa într-un magnet pentru cercetători de top din întreaga lume. Iniţiativa vine în contextul tensiunilor generate de politicile ştiinţifice controversate din SUA şi a dorinţei UE de a-şi consolida poziţia globală în domeniul inovaţiei.

„Ştiinţa este o investiţie. Alegem să punem cercetarea şi inovarea, ştiinţa şi tehnologia, în centrul economiei noastre”, a declarat von der Leyen, în cadrul conferinţei „Alege Europa pentru ştiinţă”, organizată la Sorbona, alături de preşedintele Emmanuel Macron.

Macron a fost şi el vocal în sprijinul acestei direcţii, criticând „diktatul” politic al administraţiei Trump în materie de cercetare şi anunţând că Franţa îşi deschide larg porţile pentru cercetătorii ameninţaţi de tăierile bugetare din SUA. În sprijinul acestei politici, Franţa a lansat recent platforma Choose France for Science, operată de Agenţia Naţională de Cercetare (ANR).

Von der Leyen a subliniat că „rolul ştiinţei este pus sub semnul întrebării” şi a cerut statelor membre să aloce 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare până în 2030, ca parte a angajamentului european pentru un viitor bazat pe inovaţie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.