România a înregistrat în 2024 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, în termeni ESA (standardul aplicabil la nivelul UE), conform datelor publicate marți de Comisia Europeană. Deficitul țării noastre a ajuns la 9,3% din PIB, situându-se peste cel al Poloniei (-6,6%), Franței (-5,8%) și Slovaciei (-5,3%).

În total, 12 state membre ale Uniunii au avut deficite mai mari de 3%, pragul maxim admis de regulamentele europene. De cealaltă parte, șase țări au raportat excedente bugetare: Danemarca (+4,5%), Irlanda și Cipru (ambele +4,3%), Grecia (+1,3%), Luxemburg (+1%) și Portugalia (+0,7%), potrivit datelor furnizate de Eurostat.

La nivelul zonei euro, deficitul mediu a scăzut de la 3,5% în 2023 la 3,1% în 2024. La nivelul întregii Uniuni Europene, media a coborât ușor, de la 3,5% la 3,2%.

În ceea ce privește gradul de îndatorare, România are un nivel de 54,8% din PIB – sub media altor state europene. Cele mai ridicate niveluri de datorie publică se înregistrează în Grecia (153,6%), Italia (135,3%), Franța (113%), Belgia (104,7%) și Spania (101,8%).

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România a ajuns la un acord cu Comisia Europeană privind un plan fiscal de corectare a deficitului bugetar. Acest plan se întinde pe o perioadă de 7 ani și prevede investiții masive în economie.

„Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal. Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani în care să facă investiții masive în economie!”, a declarat premierul.

El a adăugat că reducerea cheltuielilor publice va fi un obiectiv complementar investițiilor, pentru a consolida echilibrul macroeconomic al țării: „Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani. Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.