Un avion Boeing destinat unei companii aeriene din China s-a întors duminică în Statele Unite, ajungând înapoi la centrul de producție al producătorului american, din cauza tensiunilor comerciale generate de noul val de tarife vamale impuse de fostul președinte Donald Trump/ Beijingul a răspuns cu măsuri similare, potrivit Reuters!
Modelul Boeing 737 MAX, destinat operatorului Xiamen Airlines, a aterizat sâmbătă la ora locală 18:11 pe Boeing Field din Seattle (duminică, 04:11 ora României), fiind deja inscripționat cu însemnele companiei chineze, conform unui martor Reuters.
Aeronava a parcurs un traseu de aproximativ 8.000 de kilometri, cu opriri pentru realimentare în Guam și Hawaii. Aceasta făcea parte dintr-un lot de avioane 737 MAX aflate în centrul de finalizare al Boeing din Zhoushan, China, în așteptarea ultimelor proceduri tehnice și a livrării către clientul chinez.
La începutul acestei luni, administrația Trump a crescut tarifele vamale pentru bunurile importate din China la 145%.
Drept răspuns, China a introdus un tarif de 125% pentru produsele americane. În aceste condiții, o companie aeriană chineză care achiziționează un avion Boeing – estimat la circa 55 de milioane de dolari, potrivit firmei de consultanță IBA – ar suporta un cost prohibitiv.
Nu este clar cine a luat decizia retrimiterii aeronavei în SUA, iar Boeing și Xiamen Airlines nu au oferit, până acum, un punct de vedere oficial.
Întoarcerea acestui model – cel mai vândut din portofoliul Boeing – evidențiază impactul retragerii vechii scutiri de taxe vamale de care se bucura, de decenii, industria aerospațială.
Războiul tarifar și incertitudinea privind livrările survin într-un moment delicat pentru Boeing, care încearcă să se redreseze după aproape cinci ani în care livrările modelului 737 MAX au fost afectate de probleme tehnice și controverse comerciale.
Analiștii avertizează că haosul generat de noile tarife ar putea duce la amânări în lanț. Mai mulți directori din industria aviatică spun că preferă să întârzie preluarea aeronavelor, decât să suporte costurile suplimentare impuse de actualul climat comercial.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews