Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marți că România nu se va confrunta cu pene de curent sau blackout în perioada Paștelui, deși sistemul energetic național va fi „sub stres” din cauza unui consum foarte scăzut de energie. Situația excepțională apare deoarece Paștele Ortodox și cel Catolic coincid anul acesta, pe 20 aprilie, iar consumul va atinge minime istorice, în paralel cu o producție ridicată de energie solară.

Burduja a subliniat că, duminică, în prima zi de Paște, între orele 11:00 și 16:00, se estimează un consum de doar 2.500 MW, adică aproape la jumătate față de o duminică obișnuită. În acest context, pentru a evita dezechilibrele, vor fi luate o serie de măsuri tehnice:

  • Hidroelectrica va opri aproape complet hidroagregatele.
  • Complexul Energetic Oltenia va funcționa la minimum, cu doar două grupuri active.
  • Elcen va opri producția de electricitate și va livra doar apă caldă.
  • Nuclearelectrica va reduce producția celor două reactoare de la Cernavodă cu 10-20%.
  • Se face apel la cei circa 200.000 de prosumatori să oprească invertoarele panourilor fotovoltaice pentru a limita injectarea de energie în rețea.

Ministrul a subliniat că există un plan bine pus la punct pentru gestionarea oricărui scenariu, iar bateriile furnizorilor de servicii de stocare sunt pregătite pentru a absorbi surplusul de energie.

Șeful Dispecerului Energetic Național, Virgiliu Ivan, a declarat că în cel mai pesimist scenariu consumul minim ar putea scădea la 2.000 MW, în condițiile în care puterea instalată a prosumatorilor a crescut semnificativ în ultimul an.

În total, România dispune în prezent de peste 2.300 MW instalați în parcuri fotovoltaice comerciale, la care se adaugă peste 2.400 MW instalați de prosumatori. Această supraproducție, coroborată cu un consum minim, necesită măsuri rapide și precise pentru menținerea echilibrului rețelei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.