Afirmația “civismul nu are granițe” ghidează Consiliul Școlar al Elevilor Colegiul Național “Nichita Stănescu” în reprezentarea elevilor!
Am observat în discursului public o absență a subiectului “educație”, din acest motiv am inițiat proiectul “Ce faceți cu educația?”.. Am stat de vorbă cu elevii pentru a înțelege viziunea lor privind dezvoltarea sistemului de învățământ pe care am cuprins-o într-o documentație de 35 de pagini, structurată pe 8 capitole.
Prin esența cuvântului “împreună”, ne-am propus, în parteneriat cu actorii sociali, să înaintăm pe etape perspectiva elevilor, privind actul educațional, către politic, căci educația este principalul factor care determină bunăstarea socială.
Dezbaterea publică pe planurile-cadru
În data de 31 ianuarie, Ministerul Educației și Cercetării a lansat în dezbatere publică planurile-cadru pentru învățământul liceal. În jurul acestora, au apărut păreri din toate taberele, însă am constatat că fiecare își reprezenta interesul personal, în detrimentul binelui comun.
Educația are un impact direct asupra tuturor sferelor comunității, în momentul în care elaborăm o politică în domeniu trebuie să avem în vedere consecințele pe termen scurt, mediu și lung asupra: elevilor, profesorilor, economiei, parcursului politic, culturii, științei și, în cele din urmă, asupra mentalității colective. Aceste idei au stat la baza propunerilor Consiliului Școlar al Elevilor Colegiul Național “Nichita Stănescu” pentru reforma educațională.
Ce sunt planurile cadru?
Planurile-cadru se referă la materiile studiate și la numărul de ore acordate acestora într-o săptămână școlară. Acestea sunt structurate pe trei componente:
Trunchiul Comun (TC)= Materiile obligatorii studiate pe fiecare profil. TC scade în pondere începând cu clasa a XI-a, de la 65% până la 35%.
Curriculum de Specialitate (CS)= Include materiile specifice specializării. CS crește în pondere începând cu clasa a XI-a, de la 25% până la 45%.
Curriculum la Decizia Elevului din Oferta Școlii (CDEOȘ). Acestea sunt “materiile opționale”, direcțiunea propune o serie de discipline dintre care elevul trebuie să aleagă. Nu este nevoie de uniformizare în alegerea materiei la nivelul clasei, deoarece se pot întemeia grupe cu elevi din clase diferite. CDEOȘ crește în pondere începând cu clasa a XI-a, de la 10% până la 20%.
Planurile-cadru, reforma ce a stat pe loc
Acum mai bine de un deceniu, Ministerul Educației a inițiat o reformă amplă a planurilor-cadru pentru învățământul preuniversitar, bazat pe transmiterea de competențe.
Aceasta a fost implementată la nivel gimnazial, însă modelul nu a fost continuat și pentru liceu. Amânarea a fost “rezolvată” printr-un demers superficial numit “curriculum tranzitoriu”, care ignora adevăratele probleme din sistem. Amânarea a blocat în timp întreg sistemul, din acest motiv elevii, folosesc în continuare manuale din: 2004, 2005 și 2007.
Propunerile Consiliului Școlar al Elevilor Colegiul Național “Nichita Stănescu”
Opțional în regim dual
Există trei categorii de CDEOȘ: opțional de aprofundare, opțional cu disciplină/domeniu de studiu nou și opțional de integrare, alături de acestea propunem introducerea unui opțional în regim dual. Acesta se referă la un opțional bazat pe un parteneriat instituție de învățământ – agent economic/Universitate/ONG. Sprijinul se rezumă la conținutul materiei și la resurse de orice fel, necesare desfășurării orei.
Beneficiile se află de partea ambelor tabere, în cazul universităților care au scopul declarat de a forma forță de muncă locală, prin intermediul unui asemenea opțional se pot atrage studenți în băncile facultății. Efecte pozitive sunt întâlnite și în cazul viitorilor absolvenți. Conform analizelor OECD studiile superioare îmbunătățesc situația financiară a indivizilor.
Unul dintre obiectivele planurilor-cadru este specializarea timpurie a elevilor. Succesul implementării opționalului în regim dual este strâns legat de viziunea direcțiunii.
Posibilitățile sunt multiple: trusturile de presă pot identifica viitorii jurnaliști, se poate introduce inginerie practică, iar scenele de teatru pot fi susținute de elevi. Având în vedere numărul limitat de ore, entitățile vor concura între ele, fapt care va determina inovație în materie de oferta actorilor sociali.
Cu toate acestea, principalul beneficiu al unei asemenea politici este implicarea societății în actul didactic, deoarece educația viitoarelor generații reprezintă responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
Consiliere pentru alegerea CDEOȘ
Implementarea corectă a CDEOȘ necesită o alegere informată din partea elevului, pornind de la competențele pe care le deține. În noile planuri-cadru este alocată o oră pe săptămână pentru “dezvoltare și consiliere în carieră”. Astfel, identificăm o oportunitate de utilizare a acestei ore pentru a permite elevilor corelarea competențelor deținute cu aspirațiile de viitor.
O singură materie de istorie
Noile planuri-cadru propun excluderea istoriei din Trunchiul Comun, începând de la clasa a XI-a, și continuarea acesteia în Curriculum de Specialitate, la profilul umanist. Pentru ultimii doi ani de învățământ liceal rămân două materii: “Istoria evreilor: Holocaustul” și “Istoria comunismului în România”. Acestea au fost introduse pornind de la premisa că tinerii nu înțeleg pericolul unui regim autoritar și susțin atitudini radicale. Din moment ce se introduc două materii noi, care au specificul istoriei, se asumă ineficiența actului de predare la materia de istorie.
Modificarea are o abordare cantitativă, nu calitativă, fapt care nu va rezolva problemele dorite. Esența problemei este felul în care se transmit competențele la materia istorie, în niciun caz cadrul materiilor. Din acest motiv, propunem integrarea noilor discipline în materia istorie, propriu-zisă. Complementar acestei măsuri, este necesară o regândire în profunzime a metodelor de predare a istoriei.
Păstrarea istoriei în Trunchiul Comun și o regândire a practicilor didactice rezolvă cu adevărat punctele țintite de introducerea celor două discipline.
@Președintele Consiliului Școlar al Elevilor Colegiul Național “Nichita Stănescu”, Alexandru-Andrei Niculescu