Uniunea Europeană va trebui să-şi ia angajamentul de a cumpăra energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a scăpa de tarifele drastice proaspăt impuse, a declarat luni preşedintele Donald Trump, respingând oferta Bruxelles-ului de a avea tarife „zero contra zero” pentru maşini şi produse industriale, potrivit POLITICO.
Declarația președintelui american a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, ca răspuns la propunerea făcută de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care sugerase eliminarea reciprocă a tarifelor pentru automobile și produse industriale. Trump a respins însă categoric oferta ei, adăugând că UE are un deficit comercial de 350 de miliarde de dolari față de SUA, pe care trebuie să-l compenseze prin achiziții masive de energie americană.
„Una dintre modalitățile prin care acesta poate dispărea ușor și rapid este că ei vor trebui să ne cumpere energia”, a subliniat Trump. „Putem elimina 350 de miliarde de dolari într-o săptămână.”
Recent, administrația Trump impus recent tarife de 20% asupra UE și taxe minime de 10% pentru alți parteneri comerciali, provocând reacții negative pe piețele financiare. Acțiunile europene au suferit luni cele mai mari scăderi de la începutul pandemiei de Covid-19.
Întâlnirea a avut loc în Biroul Oval, în prezența premierului israelian Benjamin Netanyahu, aflat la Washington pentru discuții și pentru a obține o scutire de la tarifele americane. Trump a reafirmat că este deschis unui acord cu UE, dar doar dacă aceasta își asumă achiziții clare care să reducă deficitul comercial.
Oficialii europeni discutaseră deja încă din momentul realegerii lui Trump posibilitatea de a importa mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, însă nu au primit un răspuns concret privind o înțelegere aplicabilă.
În cadrul conferinței, Trump a susținut că tarifele pot deveni permanente dacă nu se ajunge la o înțelegere echitabilă pentru SUA. „Aceasta este America pe primul loc. Acum America este pe primul loc”, a afirmat el.
Președintele american a criticat dur și standardele europene, numindu-le „tarife nemonetare” care împiedică pătrunderea produselor americane pe piața europeană. „Vin cu reguli și reglementări concepute doar pentru un singur motiv: să nu-ți poți vinde produsul în acele țări”, a spus Trump.
Într-un comentariu despre trecutul economic al Americii, Trump a declarat că țara a fost cea mai puternică în perioada 1870–1913, când economia era bazată pe tarife și nu pe impozitul pe venit: „Apoi, în 1913, un geniu a venit cu ideea să taxăm oamenii din țara noastră, nu țările străine care ne fură țara.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.