Data limită pană cand va puteti inscrie pentru posturile de SOLDAT/GRADAT PROFESIONISTPână la 16 iunie 2023 vă puteți înscrie pentru posturile de SOLDAT/GRADAT PROFESIONIST

Eforturile europene pentru susținerea Ucrainei se deplasează de la trimiterea de trupe în această țară către alte alternative precum consolidarea prezenței militare în țări adiacente, precum România. Motivul: planul inițial se confruntă cu constrângeri politice și logistice, precum și cu perspectiva ca Rusia și Statele Unite să se opună ideii, scrie Reuters, citată de News.ro.

Franța găzduiește joi o reuniune a liderilor din 30 de țări, parte a unei așa-numite „coaliții a voluntarilor”. Deși Londra și Parisul au discutat despre o posibilă desfășurare de trupe în Ucraina pentru a securiza o eventuală încetare a focului, diplomații europeni recunosc că scenariul devine tot mai puțin fezabil. Situația complicată de pe teren, poziția actualei administrații americane și riscul unei escaladări cu Rusia au temperat entuziasmul inițial.

În lipsa confirmării unei eventuale păci, atenția se mută către alte măsuri: consolidarea sprijinului militar, monitorizarea unui eventual armistițiu și întărirea flancului estic al NATO, inclusiv prin România.

Oficialii prezenți la summitul de la Paris vor discuta despre garanții de securitate pentru Ucraina, precum și despre viitorul unei posibile forțe de reasigurare. Un document consultat de Reuters menționează o astfel de forță drept parte a unui viitor acord de pace, dar doar cu susținerea Statelor Unite. Până atunci, eforturile se îndreaptă către instruire, sprijin logistic și securizarea zonelor de graniță.

În acest context, România capătă o relevanță strategică. Diplomații europeni vorbesc despre posibilitatea întăririi forțelor NATO deja prezente în țară, în paralel cu o eventuală misiune de susținere pentru Ucraina. Alternativa ar fi o prezență militară în țările vecine, cu costuri și riscuri mai mici, dar cu potențial de descurajare credibil.

Secretarul general adjunct al ONU pentru operațiuni de pace a confirmat că ideea unei misiuni de monitorizare în Ucraina este tot mai des menționată, însă necesită mandat clar. Totodată, premierul britanic Keir Starmer a punctat că planificarea trebuie să permită o reacție imediată în cazul unui acord de pace.

Premierii europeni se confruntă cu opoziție internă, reticență în rândul aliaților și o presiune crescândă de a defini clar misiunea și obiectivele oricărei inițiative militare. În lipsa unui mandat ferm din partea Washingtonului, forța terestră europeană în Ucraina pare improbabilă în acest moment.

Totuși, planurile continuă, iar Europa încearcă să fie pregătită. Dacă nu în Ucraina, atunci în România.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.