O boală necunoscută, descoperită inițial la trei copii care au consumat un liliac, a ucis peste 50 de persoane în nord-vestul Republicii Democrate Congo în ultimele cinci săptămâni. Experții în sănătate sunt îngrijorați de faptul că majoritatea celor infectați au murit la doar 48 de ore de la apariția simptomelor.

Potrivit CNN, citat de News.ro, boala se manifestă prin febră, vărsături și hemoragii interne, simptome specifice febrei hemoragice. Cu toate acestea, testele de laborator efectuate până acum nu au identificat virusuri cunoscute precum Ebola, dengue, Marburg sau febra galbenă.

Epidemia a început după consumul unui liliac

Focarul bolii a fost raportat pentru prima dată pe 21 ianuarie, în satul Boloko, unde trei copii care au consumat carne de liliac au murit în decurs de 48 de ore. Pe 9 februarie, un al doilea focar a izbucnit în satul Bomate, iar de atunci numărul cazurilor a crescut rapid.

În total, au fost înregistrate 419 cazuri și 53 de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Simptomele sunt similare cu cele ale febrei hemoragice, dar testele de laborator nu au identificat agenții patogeni cunoscuți. De asemenea, unele dintre probele analizate au fost testate pozitiv pentru malarie”, a transmis OMS.

Îngrijorări cu privire la transmiterea de la animale la oameni

Aceasta nu este prima oară când o boală misterioasă lovește RD Congo. Anul trecut, un alt focar cu simptome similare gripei, care a ucis zeci de persoane într-o altă regiune a țării, a fost identificat ca fiind cel mai probabil cauzat de malarie.

Experții în sănătate publică sunt îngrijorați de numărul tot mai mare de boli care se transmit de la animale la oameni, în special în regiunile în care consumul de carne de animale sălbatice este o practică obișnuită. Potrivit unui raport OMS din 2022, astfel de focare au crescut cu peste 60% în Africa în ultimul deceniu.

În prezent, autoritățile sanitare din RD Congo, împreună cu cercetătorii și echipele OMS, continuă să investigheze boala și să identifice măsuri pentru prevenirea răspândirii acesteia.


Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.