Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi, la Bruxelles, că Alianța Nord-Atlantică nu i-a promis niciodată Ucrainei că va deveni membră dacă se va ajunge la un acord de pace cu Rusia. Liderii statelor membre își mențin angajamentul de sprijin, dar fără garanții privind aderarea imediată.
Într-o conferință de presă susținută după reuniunea miniștrilor apărării NATO, Mark Rutte a subliniat că principalul obiectiv al Alianței este descurajarea oricărei alte agresiuni rusești împotriva Ucrainei.
„Trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va mai încerca niciodată să atace Ucraina, asta este crucial. Dar nu a existat niciodată o promisiune către Ucraina că va adera la NATO în urma unui acord de pace”, a declarat Rutte.
Occidentul, unit în fața Rusiei
Rutte a reiterat că este esențial ca Occidentul să rămână unit în momentul în care vor începe convorbirile de pace.
„Nu ştiu ce gândeşte exact preşedintele Putin, bineînţeles. Este un negociator puternic, foarte imprevizibil, dar, între timp, dacă vrem un acord de pace, trebuie să participe la negocieri”, a spus liderul NATO.
Acesta a adăugat că Ucraina va fi implicată în orice discuții privind un acord de pace, însă a insistat că este nevoie de un tratat solid și de lungă durată, nu de o repetare a Acordului de la Minsk din 2014, care a fost considerat un eșec în prevenirea conflictului.
Europa vrea să fie parte activă în negocierile de pace
Întrebat despre eforturile Europei în contextul inițiativei președintelui american Donald Trump de a începe negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului, Rutte a afirmat că țările europene sunt deja implicate.
„Ne consultăm intens între noi, inclusiv cu SUA. Mă voi afla mâine la München pentru a mă întâlni cu emisarul american Keith Kellog şi cu vicepreşedintele J. D. Vance. Echipele noastre se coordonează intens. În ultimele 24 de ore, am încercat să ajungem la un numitor comun”, a precizat secretarul general NATO.
Creșterea cheltuielilor pentru apărare, o prioritate
Mark Rutte a reafirmat angajamentul NATO de a crește bugetele pentru apărare ale statelor membre, menționând că obiectivul minim de 2% din PIB trebuie depășit.
„Trebuie să cheltuim mai mult de 2%, cel puțin 3%”, a subliniat acesta, făcând referire la necesitatea de a întări capacitățile de apărare în fața amenințărilor externe.
Declarațiile lui Rutte vin într-un moment crucial, în care NATO încearcă să își consolideze unitatea și să evite fracturi în abordarea față de conflictul din Ucraina. Negocierile cu Rusia par să devină din ce în ce mai probabile, însă detaliile rămân neclare, iar sprijinul oferit Kievului de către partenerii occidentali va continua să fie un subiect sensibil.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.