O echipă internațională de anchetă, similară celei folosite în cazul catastrofei MH17, a fost formată pentru investigarea furtului de artă de la Muzeul Drents din Olanda. Specialiști din România și Olanda vor colabora pentru a recupera Coiful de la Coțofenești și cele trei brățări de aur furate, în valoare de 5,8 milioane de euro.
Autoritățile olandeze și române au decis să creeze o echipă comună de anchetă (JIT – Joint Investigation Team) pentru investigarea furtului de la Muzeul Drents din Assen, unde, în urmă cu două săptămâni, au fost sustrase patru obiecte extrem de valoroase din patrimoniul României.
O astfel de echipă, formată din judecători, procurori și ofițeri de poliție din ambele țări, permite schimbul rapid de informații și probe, precum și participarea oficialilor români la investigațiile din Olanda. Mecanismul JIT este utilizat în cazuri complexe de crimă organizată, trafic de droguri, spălare de bani și fraude internaționale.
Furtul care a șocat România și Olanda
Coiful de la Coțofenești, considerat o piesă emblematică a patrimoniului românesc, a fost furat alături de trei brățări de aur, în cadrul unui jaf spectaculos la Muzeul Drents. Coiful, datând din jurul anului 450 î.Hr., a fost împrumutat de la Muzeul Național de Istorie a României și era una dintre cele mai valoroase exponate ale expoziției „De la Daci la Romani”.
Valoarea totală a obiectelor furate este estimată la 5,8 milioane de euro, iar poliția continuă să caute un al patrulea suspect implicat în jaf.
Olanda, obligată să despăgubească România pentru furtul tezaurului
RTV Drenthe a dezvăluit că statul olandez este direct responsabil pentru daunele provocate operelor de artă, acestea fiind acoperite de un mecanism guvernamental până la 9 milioane de euro. Asigurarea muzeului va interveni doar dacă daunele depășesc această sumă, ceea ce nu este cazul în acest moment.
Un mecanism folosit în anchete internaționale de amploare
Formarea echipei comune de anchetă dintre România și Olanda reflectă gravitatea cazului. Acest mecanism a fost utilizat anterior în:
- Ancheta privind doborârea zborului MH17 în 2014, când un avion civil a fost lovit de o rachetă în estul Ucrainei;
- Interceptarea mesajelor infracționale EncroChat, în colaborare cu Franța;
- Anchete asupra rețelelor de trafic de droguri și spălare de bani la nivel european.
Anual, sunt create între 80 și 100 de astfel de echipe internaționale, iar în prezent există aproximativ 300 de anchete active la nivel global.
România și Olanda intensifică eforturile pentru prinderea tuturor suspecților și recuperarea obiectelor de patrimoniu. Investigațiile continuă, iar autoritățile fac apel la orice persoană care ar putea avea informații despre tezaurul furat.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.