La cinci ani de la izbucnirea pandemiei COVID-19, originea virusului SARS-CoV-2 continuă să fie subiect de dezbateri aprinse, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) solicită Chinei mai multă transparență, iar investigațiile internaționale ridică întrebări fără răspuns.

Orașul Wuhan, considerat epicentrul pandemiei, a revenit la normal, dar piața Huanan, unde s-au raportat primele cazuri, rămâne închisă și păzită strict. Potrivit OMS, nu există încă dovezi directe despre originea virusului, iar ipoteza unei scăpări accidentale dintr-un laborator din Wuhan continuă să fie investigată.

Un raport recent al Camerei Reprezentanților din SUA, condus de republicani, sugerează că SARS-CoV-2 ar fi putut proveni dintr-o scurgere din Institutul de Virusologie din Wuhan. Raportul critică finanțarea cercetărilor de „câștig de funcție” de către Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), condus de Dr. Anthony Fauci, dar nu oferă dovezi directe. De cealaltă parte, democrații susțin că virusurile studiate la Wuhan erau prea îndepărtate genetic de SARS-CoV-2 pentru a fi sursa pandemiei.

OMS a cerut din nou Chinei să publice date complete despre primele cazuri din piața Huanan și să ofere acces la probele genetice colectate. Beijingul afirmă că a oferit toate informațiile disponibile, însă criticile internaționale persistă.

Raportul republicanilor acuză OMS de cedare în fața presiunilor politice ale Chinei și critică măsurile de prevenție adoptate în timpul pandemiei, inclusiv mandatele de mască și vaccinare, considerându-le de eficacitate îndoielnică. În același timp, documentul laudă Operațiunea Warp Speed, care a accelerat dezvoltarea vaccinurilor.

OMS și experții internaționali subliniază că lipsa unor răspunsuri clare privind originea COVID-19 reprezintă un risc pentru viitoarele pandemii. Totodată, anchetele continuă să fie umbrite de tensiuni geopolitice și de reticența unor părți implicate de a colabora pe deplin.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.