Ministerul Apărării Naționale atrage atenția asupra propagandei ruse care încearcă să manipuleze opinia publică.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnalat miercuri o campanie de dezinformare orchestrată de Rusia, care vizează atacurile recente cu drone asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, situată aproape de granița cu România. Propaganda rusă a lansat o serie de informații false, menite să creeze confuzie și să manipuleze opinia publică, atât în România, cât și în alte state NATO.
În noaptea de 16 spre 17 ianuarie, forțele Federației Ruse au desfășurat atacuri ilegale cu drone asupra unor porturi ucrainene. Conform MApN, în timpul acestor atacuri, sistemele de monitorizare românești au semnalat încălcări ale spațiului aerian al României, ceea ce a impus alertarea populației din județul Tulcea și intervenția a două aeronave F-16 din Baza Aeriană 86 de la Borcea.
Ulterior, echipele MApN, SRI și MAI au identificat resturi de drone rusești Geran 1/2 în două zone: între localitățile Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu, precum și la sud de Chilia Veche. Nu s-au înregistrat pagube materiale sau victime.
Scenarii fabricate de propaganda rusă
MApN denunță informațiile false promovate de presa rusă, care susțin că atacurile au avut loc în noaptea de 17 spre 18 ianuarie, și acreditează ideea unei implicări active a Armatei României în confruntare. Scenariul propagandei ruse include afirmații fanteziste despre:
- Așa-zise operațiuni de transport de militari sau mercenari români peste graniță.
- Pierderi semnificative de vieți omenești de partea română.
- Intervenții fictive ale elicopterelor românești pentru evacuare și sprijin.
Tactica dezinformării
Aceste „știri” sunt amplificate pe multiple canale de propagandă, folosind algoritmi și agenți umani pentru a răspândi informațiile false. Propaganda vizează publicul din România și statele NATO, încercând să alimenteze narativul că NATO intenționează să intre în război cu Rusia. În același timp, aceste acțiuni sunt folosite pentru a manipula populația rusă, prezentând o imagine falsă a Rusiei ca victimă a agresiunii NATO.
Realitatea ignorată de propagandă
MApN subliniază că astfel de acțiuni de dezinformare încearcă să ascundă adevărata realitate:
- Rusia a militarizat Marea Neagră, a anexat ilegal Crimeea în 2014 și, din 2022, desfășoară un război de agresiune împotriva Ucrainei.
- Războiul și acțiunile hibride ale Rusiei reprezintă o amenințare persistentă la adresa țărilor membre NATO, UE și a altor state din regiunea Mării Negre.
Ministerul Apărării Naționale avertizează că acest tip de dezinformare va continua să fie intensificat pe platformele digitale, fiind preluat și amplificat de vectorii propagandei ruse care operează în România și în alte state din Alianța Nord-Atlantică.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.