Evenimentele meteorologice extreme influențează adaptabilitatea globală, iar România ocupă locuri modeste în clasamentele ND-GAIN. Evenimentele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice afectează diferit regiunile lumii, iar România nu face excepție. Conform raportului Infoclima, țara noastră ocupă poziția 79 în privința vulnerabilității și locul 84 în ceea ce privește gradul de pregătire, dintr-un total de 182 de țări analizate pe baza indicelui global ND-GAIN. Acești indicatori măsoară atât expunerea la riscurile climatice, cât și capacitatea de adaptare.
Regiunile cele mai puțin afectate din România Raportul sugerează că Transilvania și Munții Carpați ar putea fi cele mai protejate regiuni din țară față de efectele schimbărilor climatice. Acestea beneficiază de temperaturi mai blânde și sunt mai puțin expuse riscurilor legate de secete sau valuri de căldură, în comparație cu zonele joase precum Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
Proiecțiile climatice pentru România Specialiștii indică zonele de coastă, precum Dobrogea, ca fiind vulnerabile la creșterea nivelului mării, iar sudul României este expus valurilor de căldură intense. În schimb, Transilvania și zonele montane ar putea oferi un refugiu climatic datorită condițiilor mai moderate, însă infrastructura și planificarea urbană vor juca un rol esențial în această adaptare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.