Camera Deputaților  a aprobat legea uceniciei, care ar trebui să-i determine pe patroni să nu mai strâmbe din nas atunci când vin la angajare absolvenți de facultate fără experiență.

Conform legii, companiile care angajează un absolvent vor primi lunar o sumă pentru un an, doi sau trei, în funcție de nivelul de calificare de care angajatorul are nevoie pentru acel post.

„Practic este și un la faptul că absolvenții de studii superioare, după ce termină facultatea, nu au cum să aibă experiența necesară pe care angajatorul o cere. Venim în întâmpinarea angajatorului, ca să acoperim acea lipsă de experiență și acea lipsă de productivitate și el să îi mențină în câmpul muncii și să îi profesionalizeze”, a explicat ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Lia Olguța Vasilescu a comentat pe legea Facebook:

Este unul dintre punctele cele mai importante ale programului de guvernare pentru scăderea şomajului, mai ales în rândul persoanelor necalificate, şi are menirea de a susţine activ mediul economic. Angajatorul va primi 250 de euro, lunar, pentru fiecare persoană fără studii superioare pe care acceptă să o formeze profesional la locul de muncă şi 300 de euro pentru fiecare absolvent de studii superioare, lunar. Sigur, speranţa guvernului care face astfel de facilitate e aceea că, astfel, patronii vor avea motive să crească salariile din mediul privat şi să le egalizeze cu cele din mediul bugetar… De reţinut că sumele puse la dispoziţia angajatorilor de statul român provin din Programul Operațional Capital Uman, adică din fonduri europene şi nu afectează bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *