Autorităţile iraniene au executat cel puţin 31 de femei în 2024, un număr-record de la începutul monitorizării pedepsei capitale în Iran, conform organizaţiei Iran Human Rights (IHR). Mahmoud Amiry-Moghaddam, directorul IHR, a denunţat brutalitatea pedepsei capitale, subliniind că aceasta reflectă discriminarea şi inegalitatea între sexe din sistemul judiciar iranian.

IHR a înregistrat 241 de execuţii în perioada 2010-2024, majoritatea în cazuri de crime sau infracţiuni legate de droguri. Multe dintre femeile executate în legătură cu crime erau victime ale violenţelor domestice sau abuzurilor sexuale, acţionând din disperare. Legea islamică a talionului, cunoscută sub numele de „qisas”, permite ca o crimă să fie răsplătită cu o altă viaţă, în absenţa iertării sau a unei compensaţii din partea familiei victimei.

Cazurile de execuţie sunt frecvent legate de abuzuri, cum ar fi cazul Zahrei Esmaili, care a ucis un soţ violent, după ce a fost violată, iar familia acestuia a insistat pentru aplicarea pedepsei capitale. Cazuri precum cel al Reyhanei Jabbari, spânzurată pentru uciderea unui fost agent de informaţii care, potrivit acuzaţiilor sale, a încercat să o agreseze sexual, atrag atenţia asupra utilizării pedepsei capitale pentru a întări frica în societatea iraniană, în contextul protestelor din 2022-2023.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews