Un număr impresionant de 1.300 de melci minusculi, aflați în pericol critic de dispariție, au fost reintroduși în habitatul lor natural pe o insulă din arhipelagul Madeira, după un program de conservare derulat pe parcursul a mai bine de un deceniu.
Melcii, care aparțin a două specii redescoperite în expediții de conservare desfășurate între 2012 și 2017, nu mai fuseseră observați de peste 100 de ani pe Insula Deserta Grande. Cele două populații inițiale, formate din mai puțin de 200 de exemplare fiecare, au fost salvate în fața extincției cauzate de prădători invazivi, precum șobolanii și șoarecii.
Pentru a le oferi o șansă de supraviețuire, melcii au fost transportați în grădini zoologice din Regatul Unit și Franța, iar o parte dintre aceștia au fost trimiși la grădina zoologică din Chester. Aici, specialiștii au conceput un program de reproducere care a permis creșterea rapidă a populației și au reușit să învețe cum să îngrijească aceste moluște unice.
Dr. Gerardo Garcia, șeful departamentului de ectoterme de la grădina zoologică din Chester, a subliniat responsabilitatea uriașă a echipei în salvarea melcilor: „Nu fuseseră niciodată îngrijiți de oameni. A trebuit să pornim de la zero și să înțelegem cum să le asigurăm supraviețuirea.”
În urma succesului programului, melcii au fost eliberați pe Insula Bugio, o zonă sălbatică protejată, interzisă accesului uman din 1990 pentru a preveni distrugerea ecosistemului. Fiecare exemplar a fost marcat individual pentru monitorizare, iar în cazul unui rezultat pozitiv, alte generații vor fi reintroduse în natură pentru a asigura viitorul speciei.
Heather Prince, specialist în nevertebrate, a declarat: „Am reușit să reproducem aceste specii în numere semnificative, stabilind o rețea de grădini zoologice care să sprijine conservarea lor. Acest proiect reprezintă o speranță pentru protejarea biodiversității.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews