Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat convocarea noului Parlament ales la începutul lunii decembrie. Miercuri, 11 decembrie 2024, șeful statului a semnat decretul prin care Parlamentul, ales pe 1 decembrie 2024, este convocat să se reunească vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului.

Negocierile pentru formarea noului guvern prefigurează o coaliție temporară

Liderii partidelor pro europene PSD-PNL-UDMR-USR și Minoritățile Naționale s-au pus de acord să construiască o coaliție guvernamentală, dar cu toții sunt conștienți că va fi foarte greu să armonizeze părerile tuturor.

Conform surselor noastre, având în vedere contextul politic dificil, dar și dificultățile economice care vor urma, liderii principalelor partide nu s-ar înghesui să intre la guvernare.

Este posibil ca Marcel Ciolacu să revină la șefia Camerei Deputaților, iar Ilie Bolojan să preia șefia Senatului. Aceste mutări ar da semnalul că în Guvern se trimit mai mult oameni din eșalonul secund, pentru că este posibil ca această coaliție să fie una temporară.

Klaus Iohannis va rămâne președinte, după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale

„Se convoacă noul Parlament, se alege noul Guvern și noul Guvern stabilește când vor avea loc alegerile prezidențiale în noua variantă”, a declarat Klaus Iohannis, vineri seară (6 decembrie), într-o declarație de presă.

„Când noul președinte va depune jurământul eu voi pleca de aici”, a completat președintele României.

„Nu voi fi prim-ministrul României, nu doresc să fiu”, a mai spus Iohannis.

„Nu doresc decât să duc acest mandat la bun sfârșit”, a mai spus el.