Autoritățile semnalează noi încercări de dezinformare în mediul online, în special pe platforma TikTok, unde diverse înregistrări video cu deplasări de tehnică militară sunt prezentate în mod eronat ca fiind realizate ieri, 7 decembrie.
Un exemplu este o filmare distribuită masiv, care surprinde vehicule militare în București. În realitate, imaginile au fost înregistrate pe 1 decembrie, în dimineața Paradei Militare Naționale. Vehiculele Armatei României și ale unor armate aliate se deplasau atunci spre Piața Presei Libere pentru a participa la defilarea sub Arcul de Triumf.
De asemenea, alte filmări cu tehnică militară, realizate cu săptămâni sau luni în urmă, sunt reeditate și distribuite ca fiind recente. Scopul acestor acțiuni este de a crea confuzie și tensiune în rândul populației.
Tot pe TikTok, dar și în podcasturi sau alte platforme digitale, se reiau speculații false despre presupuse pregătiri ale Ministerului Apărării Naționale pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor pentru un posibil conflict armat. Autoritățile subliniază ferm că aceste informații sunt complet neadevărate.
Astfel de manipulări fac parte din campanii susținute de actori statali ostili, care vizează subminarea încrederii în instituțiile statului român și în alianțele internaționale precum NATO. Răspândirea acestor dezinformări are ca scop întreținerea unei stări de panică și incertitudine în rândul cetățenilor.
Autoritățile recomandă verificarea surselor de informație și asigură că orice alte încercări similare de dezinformare vor fi semnalate și combătute în mod public.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews