Episcopia Sălajului se confruntă cu un scandal de amploare, după ce vicarul eparhial a fost reținut sub acuzația de delapidare în formă continuată și falsificare de înscrisuri sub semnătură privată. Conform autorităților, preotul este suspectat că ar fi deturnat sume semnificative din fondurile episcopiei pentru uz personal. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 3.000.000 de lei.

În contextul acestui scandal, ierarhii Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului au acceptat cererea de suspendare din funcția de Episcop al Sălajului formulată de Preasfințitul Părinte Petroniu. Până la rezolvarea situației, conducerea Episcopiei Sălajului va fi preluată temporar de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

”Ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului s-au întrunit joi, 5 decembrie 2024, în ședință de lucru, la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul acestei întruniri, Sinodul mitropolitan a luat act de cererea de suspendare din funcția de Episcop al Sălajului a Preasfințitului Părinte Petroniu și a hotărât ca Episcopia Sălajului să fie suplinită, până la soluționarea problemelor ivite, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.”, arată un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.

Ce spun procurorii despre faptele petrecute la Mitropolia Sălajului

”În sarcina suspectului P.1. s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împutemicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu. De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând retumare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fimdament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisui, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate.

La data de 24.10.2024 organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul lnspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au efectuat un număr de şase percheziţii domiciliare, fiind ridicate înscrisuri relevante pentru stabilirea adevărului în cauză. La data de 25.10.2024 s-a dispus reţinerea suspectului P.I. pe o duată de 24 ore pentru săvârşirea infi.acţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de lei. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei.”, arată un comunicat al procurorilor.