Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către Marea Britanie și Statele Unite sunt blocate din cauza evoluției pestei porcine africane pe teritoriul țării, care continuă să impună restricții severe. România este considerată o țară „roșie” din punct de vedere al acestei boli, ceea ce înseamnă că produsele din carne nu pot fi exportate în aceste piețe, a explicat Dana Tănase, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC).
În ciuda faptului că numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut, problemele persistă, iar unele focare se sting doar pentru a apărea altele. Astfel, procesatorii români se confruntă cu pierderi economice importante din cauza blocării transporturilor de carne tocată și salamuri în Marea Britanie, țară care, prin Brexit, nu mai respectă reglementările Uniunii Europene. „Produsele din carne nu pot fi exportate în Marea Britanie decât dacă sunt tratate la 80 de grade, iar acest lucru lasă comunitatea românească fără salam de Sibiu și mititei”, a adăugat Tănase.
Mai mult, și exportul către Statele Unite, care a fost redeschis abia în februarie 2024 după ani de negocieri, a fost suspendat în iunie din aceleași motive. Tănase subliniază că, în ciuda respectării tuturor cerințelor de siguranță, măsurile draconice impuse de autoritățile americane și evoluția epidemiei de pestă porcină africană au dus la această blocare neașteptată.
În prezent, România are 25 de focare active de pestă porcină africană, o scădere semnificativă față de anii anteriori, când au fost raportate peste 1.000 de focare. Pesta nu afectează oamenii, dar reprezintă o amenințare majoră pentru industria cărnii, având un impact economic și social semnificativ.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews