Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus vineri ca Uniunea Europeană să cumpere mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite ca o modalitate de a-l descuraja pe președintele ales al SUA, Donald Trump, să impună noi tarife vamale asupra importurilor din Europa. Potrivit von der Leyen, această măsură ar putea contribui nu doar la reducerea prețurilor la energie, dar și la reducerea deficitului comercial al UE cu SUA, în contextul unei posibile escaladări a tensiunilor comerciale.
În timpul campaniei sale electorale, Trump a promis să implementeze taxe de până la 20% asupra importurilor americane pentru a aduce locuri de muncă în Statele Unite. În fața acestui posibil război comercial, Bruxelles-ul pregătește măsuri de ripostă rapidă pentru a-l aduce pe Trump la masa negocierilor. Von der Leyen a explicat că, în primul rând, Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze într-un dialog deschis cu SUA, discutând despre interesele comune înainte de a intra în negocieri.
Referindu-se la politica energetică a UE, președintele Comisiei Europene a subliniat că Europa încă depinde de gazul rusesc, însă ar putea să înlocuiască o parte din acesta cu GNL din Statele Unite. „De ce să nu înlocuim gazul rusesc cu GNL american, care este mai ieftin și poate reduce prețurile la energie?”, a întrebat von der Leyen. Acest schimb ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea deficitului comercial al Uniunii Europene cu SUA.
Inspirația pentru acest posibil acord provine din mandatul predecesorului său, Jean-Claude Juncker, care a negociat un armistițiu comercial similar cu Trump în 2018. În acea perioadă, Juncker a promovat importuri mai mari de GNL și soia din SUA pentru a evita impunerea de tarife suplimentare. Deși Comisia Europeană nu are puterea de a dicta achizițiile de GNL ale companiilor europene, Trump a acceptat acordurile politice care prezentau creșterea acestor importuri.
În prima jumătate a acestui an, Statele Unite au furnizat aproximativ 48% din GNL-ul importat de UE, comparativ cu doar 16% din Rusia, conform datelor din industrie. Totuși, Laurent Ruseckas, director executiv pentru piețele de gaze la S&P Global, a avertizat că orice acord politic privind GNL ar fi mai mult simbolic decât economic, având în vedere că piața globală a GNL este reglementată de contracte comerciale și nu de acorduri politice.
Potrivit Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER), cererea de GNL a Uniunii Europene ar urma să atingă apogeul în 2024, pe măsură ce consumul de energie pe bază de carbon scade, iar alternativele ecologice devin mai accesibile.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews