Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat vineri, la finalul summitului informal al liderilor europeni de la Budapesta, că Uniunea Europeană trebuie să transmită un mesaj clar viitorului preşedinte american Donald Trump privind sprijinul continuu pentru Ucraina, având în vedere noile alianţe internaţionale formate de Rusia. Potrivit acesteia, Rusia nu reprezintă doar o ameninţare pentru democraţiile europene, ci s-a alăturat unor regimuri autocrate, precum China, Iran şi Coreea de Nord, care alimentează războiul din Ucraina.

„Rusia nu este doar o ţară autocrată care ameninţă democraţiile, dar se aliază din ce în ce mai mult cu altele, precum Iran, Coreea de Nord şi, împreună cu China, continuă să sprijine acest război”, a declarat Von der Leyen. Ea a adăugat că este esenţial ca Europa şi Statele Unite să înţeleagă interdependenţa între securitatea globală şi cea regională, referindu-se la tehnologiile utilizate de Rusia în Ucraina, provenite din China şi Iran.

„Securitatea în regiunea Indo-Pacifică şi în Europa sunt strâns legate, iar europenii şi americanii au un interes comun să discute despre aceste ameninţări”, a adăugat Ursula von der Leyen. Aceasta a subliniat că, dincolo de impactul asupra Europei, Rusia reprezintă o ameninţare globală care necesită o acţiune coordonată.

În ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru Ucraina, Von der Leyen a menţionat că Uniunea Europeană va contribui cu 20 de miliarde de euro, iar Statele Unite cu 20 de miliarde de dolari. De asemenea, Regatul Unit, Canada şi Japonia vor adăuga restul sumei necesare pentru împrumutul global, care se ridică la 50 de miliarde de dolari.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat importanţa unui mesaj ferm faţă de Kremlin, avertizând că slăbiciunea în faţa lui Vladimir Putin ar putea deschide drumul altor regimuri autoritare pentru a încălca ordinea internaţională. Michel a reafirmat necesitatea întăririi Ucrainei, subliniind că acest lucru reprezintă un întreg sprijin pentru securitatea globală.

„A întări Ucraina înseamnă a ne întări pe noi înşine”, a afirmat Michel, subliniind că Uniunea Europeană trebuie să îşi asume măsuri ferme în săptămânile şi lunile viitoare pentru a susţine o „pace justă” în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews