Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România a înregistrat o scădere semnificativă a consumului de gaz, evidențiind faptul că industria românească nu mai are aceeași vitalitate ca în trecut. În acest context, Burduja a dat mandat companiilor din portofoliul Ministerului Energiei, inclusiv Romgaz, să contribuie la revitalizarea marilor combinate din petrochimia românească, pentru a adăuga valoare gazului, nu doar pentru a-l folosi la consumul casnic.
În 2027, România își va dubla producția de gaz datorită implementării proiectului Neptun Deep. Burduja a subliniat că proiectul este „pe drumul cel bun” și chiar mai avansat decât termenul stabilit, având în vedere că România a devenit deja cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană, depășind Olanda. Acest lucru va permite țării să ajute regiunea în reducerea dependenței de gazul rusesc.
Ministrul a asigurat că pregătirile pentru iarnă sunt în desfășurare și sunt „în bună regulă”, cu un grad de umplere de aproape 70% în lacurile de acumulare și depozite de gaze în surplus. Burduja a afirmat că în condiții normale, România nu va avea probleme în sezonul rece, având în vedere stocurile de cărbune și funcționarea reactoarelor nucleare de la Cernavodă, cu mențiunea că reactorul 1 se apropie de finalul duratei de viață.
De asemenea, ministrul a adus în discuție stadiul mai multor proiecte energetice. Acționarii Nuclearelectrica vor aproba pe 14 noiembrie contractul pentru construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă, estimându-se că producția de energie nucleară se va dubla până în 2032. La termocentrala de la Iernut, primele teste sunt programate pentru decembrie, iar lucrările la Răstolița au primit deja acordul de mediu.
Burduja a subliniat importanța menținerii grupurilor pe cărbune până când noile grupuri pe gaz vor fi funcționale, subliniind necesitatea securității energetice a României. În plus, a fost semnat primul contract pentru producția de panouri fotovoltaice și baterii, iar România a primit aprobarea pentru o finanțare suplimentară de 150 de milioane de euro pentru capacități de stocare în sistemul energetic, în cadrul Fondului pentru Modernizare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews