Sinodul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a exprimat, sâmbătă, regretul față de decizia autorităților ucrainene de a amâna, fără un termen precizat, recunoașterea juridică a Asociației religioase Biserica Ortodoxă Română din Ucraina. Informația a fost transmisă printr-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Conducerea BOR a subliniat că asociația propusă îndeplinește toate cerințele impuse de legislația ucraineană în vigoare și a anunțat continuarea demersurilor către autoritățile publice din România și Ucraina pentru a rezolva această solicitare legitimă. Pe 1 martie, Sfântul Sinod al BOR a decis să susțină înființarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, care ar urma să fie subordonată Patriarhiei Române.

Decizia are implicații politice semnificative, având în vedere că unele biserici românești din Ucraina sunt asociate cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, în timp ce altele se află sub influența Bisericii Ortodoxe Ruse. Analizând această situație, experții de la Sinopsis subliniază importanța recentului anunț al BOR, care le-ar oferi preoților și ierarhilor români din nordul Bucovinei posibilitatea de a se alătura BOR, biserică de care au fost separați în 1944.

Potrivit datelor din recensământul din 2001, în Ucraina trăiesc aproximativ 150.000 de etnici români, în principal în regiunile Cernăuți și Transcarpatia. În sudul Basarabiei istorice, adică în regiunea Odesa, există o comunitate de 120.000 de românofoni, dintre care o parte se identifică ca moldoveni. Majoritatea acestora sunt creștini ortodocși, iar circa 200 de parohii din Cernăuți sunt românești, aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ), care, înainte de conflictul din februarie 2022, era legată de Patriarhia Moscovei. După declanșarea războiului, UPȚ a decis să devină o biserică autocefală, deși legăturile politice cu Moscova continuă să influențeze percepția Kievului.

În sudul Basarabiei, majoritatea românofonilor rămân enoriași ai UPȚ, cu excepția unui mic grup care aparține Protopopiatului de Ismail, sub jurisdicția Episcopiei Basarabiei de Sud. Un sondaj realizat de Institutul de Studii Politice și Capital Social a relevat că aproximativ jumătate dintre românii din Ucraina participă la slujbe în limba română la UPȚ, în timp ce 29% s-au declarat creștini, dar nu frecventează biserica.

De asemenea, este important de menționat că Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PȚU) a devenit autocefală în 2018, îndepărtându-se de influența Moscovei și beneficiind de susținerea actualei clase politice ucrainene, precum și a unei părți semnificative a lumii ortodoxe.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews