Din 27 octombrie, participanții la trafic vor putea sesiza comportamentul agresiv al altor șoferi direct pe platforma dedicată a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), numită ESAR (Sesizări Abateri Rutiere). Pe acest portal, accesibil la hub.mai.gov.ro, utilizatorii pot încărca probe video sau alte dovezi relevante, conform Poliției Române. Inițiativa vine ca răspuns la creșterea incidentelor de violență în trafic și vizează reducerea riscurilor pentru șoferi și pietoni.

Reclamațiile trebuie să includă informații esențiale precum numele, codul numeric personal (CNP) al reclamantului, detalii de contact, data, ora și locația incidentului, alături de o declarație pe propria răspundere. Vor fi analizate comportamentele agresive definite de legislație, precum schimbarea bruscă a benzilor, frânarea neașteptată sau intimidarea altor participanți la trafic prin apropiere excesivă. De asemenea, este sancționată folosirea repetată a semnalelor sonore și luminoase, accelerarea excesivă sau derapajele intenționate.

Conform OUG nr. 195/2002, astfel de comportamente sunt sancționate cu 4-5 puncte de amendă, echivalentul a 660-825 lei, iar permisul de conducere al șoferilor agresivi va fi suspendat pentru 30 de zile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews