Ministerul Sănătății a revizuit lista medicamentelor care pot influența capacitatea de a conduce vehicule, incluzând substanțe noi, precum Tramadolul, combinațiile de Tramadol cu Paracetamol și pastile pentru tulburările de somn. Aceste medicamente conțin substanțe stupefiante și psihotrope, care pot determina rezultate pozitive în testele antidrog efectuate de polițiști.

Printre medicamentele adăugate se numără Tramadolul, combinațiile sale cu Dexketoprofen și Paracetamol, precum și medicamente pentru somn, precum Gerodorm, Imovane și Sonlax. Deși aceste medicamente nu sunt interzise pentru șoferi, utilizarea lor trebuie să se facă doar pe bază de rețetă medicală.

Dr. Sorin Flaviu Lesnic, specialist în medicină legală, subliniază că o rețetă de la medic poate ajuta la menținerea permisului de conducere în cazul unui test pozitiv. Lista actualizată a medicamentelor, publicată în Monitorul Oficial, include

Dolnada
Spravato
Fentanil
Lunaldin
Pecfent
Tabfyl
Calypsol
Ketamină
Lisdexamfetamină
Lefisyo
Metadon
Metadonă
Methasan
Misyo
Sintalgon
Concerta
Morfină
Sevredol
Vendal Retard
Dropizol
Oxicodonă
Oxidolor
Mialgin
Remifentanil Kabi
Sofentil
Dolten
Alprazolam
Frontin
Praxolez
Xanax
Bromazepam
Sixmo
Suboxone
Zubsolv
Frisium
Rivotril
Codeină fosfat
Brufen Plus
Paradoren
Ultracod
Extraveral
DHC Continus
Diazepam
Fenobarbital
Luminal
Victan
Anxiar
Temelor
Medazepam
Buccolam
Midazolam
Nitrazepam
Edluar
Stilnox
Zadobra
Zolpidem
Zolsana
Clorhidrat de Tramadol
Mabron
Mabron Retard
Tramacalm
Tramadol
Tramag
Tramal Retard
Skudexa
Doreta
Tramadol/Paratemamol
Zeldiar
Gerodom
Imovane
Sonlax.

Medicii sugerează că ar trebui stabilite valori de referință pentru a determina când aceste medicamente devin periculoase pentru conducători. Este esențial ca pacienții să fie informați cu privire la efectele adverse și să obțină medicamentele doar cu rețetă.