Specialiști din Cehia, Israel, Polonia, Republica Moldova, Suedia, Ungaria și România se reunesc la Alba Iulia, între duminică și marți, pentru a participa la conferința internațională intitulată „Urban Jewish Cemeteries in Central-Eastern Europe between Early Modern and the Present Times: Research and Valuation”, conform Agerpres.
Ceremonia de deschidere va avea loc duminică la Sinagoga din Alba Iulia, iar lucrările conferinței vor continua luni și marți la Universitatea „1 Decembrie 1918”. Evenimentul este organizat de Departamentul de Istorie, Arheologie și Patrimoniu al universității, în colaborare cu Comunitatea Evreilor Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și parteneri internaționali, inclusiv Departamentul de Studii Iudaice al Universității din București și Universitatea Bar Ilan din Ierusalim.
Conferința marchează zece ani de la inițierea proiectului de cercetare și restaurare a cimitirului evreiesc din Alba Iulia. La eveniment participă cadre didactice, cercetători și restauratori de prestigiu, inclusiv autori recunoscuți în domeniu, cum ar fi Rudolf Klein și Ilia Rodov.
Deschiderea oficială va include vernisajul expoziției „Lost Histories: The Memory of the Oldest Jewish Cemetery from Bucharest”, organizată de Anca Tudorancea și Irina Weiner Spirescu, și o dezbatere despre volumul colectiv dedicat sectorului vechi al cimitirului din Alba Iulia. Participanții vor avea parte de un moment muzical oferit de elevi și profesori ai Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, precum și un tur ghidat al cimitirului evreiesc.
Cimitirul evreiesc din Alba Iulia este cel mai vechi și extins din Transilvania, având rădăcini care datează din secolul XVII, când principele Gabriel Bethlen a invitat evreii din Imperiul Otoman să se așeze în această regiune. Alba Iulia a fost singurul oraș din Transilvania unde, până în 1848, a fost legal permisă așezarea evreilor.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews