Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au inspectat peste 450 de grădinițe din întreaga țară și au constatat nereguli în mai mult de jumătate dintre acestea. Printre deficiențele identificate se numără prezența gândacilor în zonele de alimentație, echipamente de gătit neigienizate, spații frigorifice murdare sau ruginite, instalații electrice neizolate, zone cu igrasie și vopsea exfoliată, precum și echipamente de joacă deteriorate. În urma acestor controale, ANPC a aplicat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei.

Reprezentanții ANPC au informat vineri că, în perioada 2-13 septembrie, au desfășurat controale la grădinițele cu program prelungit, atât private, cât și de stat, din întreaga țară.

Au fost verificate 456 de grădinițe cu program prelungit care ofereau servicii de cazare, dintre care la 263 au fost identificate nereguli. Din cele 401 grădinițe inspectate pentru servicii de alimentație, 219 au prezentat deficiențe.

Totodată, au fost verificate peste 10 tone de produse alimentare

De asemenea, au fost inspectate peste 10 tone de produse alimentare, iar aproximativ 400 de kilograme au fost găsite cu abateri de la legislația în vigoare.

Echipele de control au aplicat 168 de amenzi, însumând 900.000 de lei, și au retras definitiv din utilizare 300 de kilograme de produse alimentare, evaluate la 7.000 de lei. De asemenea, au suspendat temporar activitatea a 16 operatori economici până la conformarea cu legislația, iar pentru alți 29, prestarea serviciilor a fost oprită până la remedierea deficiențelor.

“Este de neconceput ca locurile unde copiii noştri îşi petrec primii ani de formare să nu ofere siguranţa şi condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat şi îngrijit într-un mediu curat, sigur şi conform normelor legale. În calitate de părinţi şi nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepţie. ANPC îşi va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija şi atenţia cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor” – a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Echipele de control au identificat numeroase nereguli, printre care: lipsa autorizațiilor de funcționare; abateri legate de clauzele contractuale, cum ar fi informarea incorectă, incompletă sau imprecisă, și lipsa menționării clare a sumelor destinate serviciilor de învățământ și alimentație în contractele grădinițelor private; grupuri sanitare insuficient dotate cu obiecte și consumabile (săpun), fără capace la toalete, cu instalații defecte, plăci de faianță sau gresie sparte și coșuri de gunoi fără capace; calorifere ruginite și acoperite de praf, baterii cu rugină și depuneri de calcar; grupuri sanitare neigienizate; instalații electrice necorespunzătoare (prize și cabluri neizolate), prize accesibile copiilor; dotări interioare și exterioare în stare precară, punând în pericol siguranța copiilor.

Comisarii ANPC au mai constatat că lipseau plasele împotriva insectelor, nu erau izolatoare, erau folosite echipamente de joacă deteriorate, cu şuruburi lipsă sau desfăcute, spaţii de joacă exterioare necurăţate, aparate de aer condiţionat cu filtrele neigienizate, guri de scurgere neprotejate, lipsea protecţia pentru saltele, tavanele şi pereţii aveau infiltraţii, uşile şi treptele aveau vopsea tocită, exfoliate.

De asemenea, erau folosite jucării neigienizate sau deteriorate, lipseau evidenţele operaţiunilor de dezinfecţie/igienizare a jucăriilor, instrumentelor, suprafeţelor cu care intră în contact copii, erau utilizate piese de mobilier deteriorate; lipseau atenţionările şi avertizările referitoare la echipamentele cu care este dotat spaţiul de joacă, nu erau respectate dimensiunile pieselor de mobilier sau a înălţimii aplasării celor fixe în raport cu vârsta şi înălţimea copiilor.

Echipele de control au descoperit și deficiențe legate de serviciile de alimentație pentru copii. Printre problemele constatate se numără prezența gândacilor vii sau morți, utilizarea echipamentelor de gătit neigienizate sau deteriorate și a tăvilor uzate, cu acumulări mari de grăsime. Vesela folosită era necorespunzătoare, din plastic sau cu email spart, cu pete de rugină, iar mobilierul avea îmbinări care împiedicau igienizarea adecvată, fiind deteriorat, cu spărturi și rupturi. De asemenea, spațiile frigorifice nu erau igienizate corespunzător, prezentând depuneri de praf, mâzgă, rugină și chedere rupte, iar dulapurile pentru depozitarea alimentelor erau pline de praf și resturi de ambalaje.

Totodată, nu era respectat regimul de temperatură pentru depozitarea produselor alimentare, produsele erau depozitate direct pe paviment, nu era monitorizată temperatura în spaţiile frigorifice, nu erau folosite cântare, lipseau reţetarele, erau utilizate produse alimentare expirate, nu era respectat meniul zilnic, dar nici necesarul zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii.