Comisarul european desemnat al României, Roxana Mînzatu, va fi audiată pe 12 noiembrie de comisiile competente ale Parlamentului European, conform unei decizii luate de Conferința Președinților. Audierea va începe la ora 14:30 și va dura aproximativ trei ore.

Mînzatu, care a fost desemnată vicepreședintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competențe și pregătire, va fi evaluată de membri ai Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) și ai Comisiei pentru cultură și educație (CULT). Alte două comisii, Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) și Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), vor avea statut de invitate și vor putea adresa întrebări scrise.

Audierea lui Mînzatu coincide cu cea a comisarului desemnat al Franței, Stéphane Séjourné, care va fi evaluat de patru comisii, inclusiv Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Audierile comisarilor europeni vor începe pe 4 noiembrie, cu o serie de candidați, inclusiv Maros Sefcovic și Christophe Hansen. Între timp, comisarul desemnat al Austriei, Magnus Brunner, va fi audiat pe 5 noiembrie, iar Oliver Varhelyi, comisarul desemnat al Ungariei, pe 6 noiembrie.

Conferința Președinților a stabilit, de asemenea, că audierile vor fi urmate de o evaluare a prestațiilor candidaților, iar pentru aprobarea acestora va fi necesară o majoritate de două treimi din voturile coordonatorilor de grupuri. Dacă această majoritate nu este obținută, pot fi solicitate întrebări suplimentare sau o nouă audiere. Votul final va fi secret, iar candidații pot fi validați cu o majoritate simplă. Rezultatele audierilor vor fi evaluate pe 21 noiembrie, iar votul plenului Parlamentului European este așteptat să aibă loc în ultima săptămână din noiembrie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews