Fundația Renașterea, președintă fiind Mihaela Geoană, soția candidatului independent Mircea Geoană, a obținut în 2023 suma de 14.200 de euro printr-un contract de donație de la soții Rareș și Ramona Mănescu, conform unui răspuns transmis la solicitarea Digi24.ro.

Mihaela Geoană a explicat că donația provine dintr-un eveniment caritabil desfășurat în octombrie 2023, organizat de o companie privată, care a avut ca scop strângerea de fonduri printr-o licitație cu strigare pentru Fundația Renașterea. În cadrul acestui eveniment au fost licitate 16 produse, iar soții Mănescu au achiziționat două obiecte pentru suma menționată. „Ca urmare a acestei licitații s-a efectuat o donație de 14.200 de euro, reprezentând ambele obiecte licitate, având ca temei contractul de donație 350/09.10.2023,” se precizează în răspunsul citat.

La începutul lunii octombrie, Context.ro a relatat că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană are legături de afaceri cu un propagandist rus, care a vizitat Crimeea de cel puțin zece ori după anexarea ilegală din 2014, conform unei investigații internaționale. Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au descoperit că Rareș Mănescu, fost primar al Sectorului 6, a înființat o firmă împreună cu un om de afaceri rus în timp ce se ocupa de campania lui Geoană, când acesta ocupa funcția de adjunct la NATO.

Investigarea a scos la iveală detalii despre partenerul de afaceri al lui Mănescu, Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat pasionat de pescuit, care are o identitate secretă folosită pentru a promova propaganda rusă. Sub aliasul Alex Krepchinsky, Kozlov a publicat materiale pro-rusești după invazia din 2014 și a postat un mesaj laudativ la adresa lui Vladimir Putin, afirmând: „Omul nu a pierdut nici o luptă în viața lui. E comandantul suprem al țării împotriva căreia s-a pornit un război.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews