Noul pod peste Olt de la Voila, denumit „podul NATO” datorită legăturii sale cu baza militară de la Cincu, este așteptat să fie finalizat în primăvara anului viitor. Președintele Consiliului Județean Brașov, Todorică Șerban, a anunțat această veste joi, în cadrul unei vizite pe șantierul lucrărilor, conform Agerpres.

Șerban a subliniat că întârzierile în finalizarea lucrării s-au datorat modificărilor tehnice apărute după demararea proiectului. Astfel, s-a renunțat la utilizarea vechii fundații a podului în favoarea construirii uneia noi. „Constructorul este motivat să finalizeze lucrările mai repede, și sperăm ca ele să fie gata în primăvara anului viitor, deși termenul contractual este august 2025. Proiectul a fost îmbunătățit, iar investiția a crescut aproape la 40 de milioane de lei, aproape dublu față de suma inițială,” a adăugat președintele CJ Brașov.

Daniela Ilie, reprezentanta firmei constructoare, a menționat că cele mai mari provocări au fost demolarea vechiului pod și reproiectarea fundației. „Până la sfârșitul lunii octombrie, vom finaliza această etapă a lucrărilor, iar podul va avea o lungime totală de 94 de metri, cu o deschidere a arcului de 76 de metri,” a explicat Ilie. De asemenea, a anunțat că elementele metalice, inclusiv arcadele, au fost deja livrate pe șantier și vor fi montate în curând.

Contractul pentru construirea podului a fost semnat de CJ Brașov în ianuarie 2021, cu asocierile SC Con-A SRL, SC Con-A Operations SRL și SC Drum Inserv SRL. Pe parcursul celor doi ani, au existat dispute între părțile implicate cu privire la soluțiile tehnice, dar în septembrie 2023, vechiul pod a fost demolat prin detonare.

Valoarea totală a proiectului a crescut semnificativ, atingând 39.718.038 lei, inclusiv TVA, majoritatea fondurilor fiind asigurate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Conducerea CJ Brașov a solicitat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației suplimentarea finanțării pentru a acoperi costurile crescute.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews