Poliția Capitalei a anunțat marți seară că, în primele opt luni ale anului 2024, au fost înregistrate 5.760 de infracțiuni, dintre care aproape 5.000 sunt legate de fapte de violență, amenințare sau încălcarea ordinelor de protecție. Aceste fapte au dus la identificarea a peste 6.000 de victime, dintre care 1.032 de infracțiuni s-au petrecut în spațiul public, restul având loc la domiciliul celor implicați.

„Începând cu 1 octombrie, sistemul de monitorizare electronică este disponibil și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu”, a declarat Poliția Capitalei, subliniind că s-au amenajat spațiile necesare desfășurării activităților de monitorizare electronică.

În aceleași prime opt luni, au fost emise 1.092 de ordine de protecție provizorii, dintre care 455 au fost transformate în ordine definitive de instanțele de judecată. Numărul total de sesizări de violență domestică a ajuns la 6.370, cu 5.760 de dosare penale întocmite.

Datele relevă amploarea fenomenului violenței domestice și subliniază necesitatea intervenției rapide și eficiente. Victimele violenței domestice par să aibă o încredere crescândă în a sesiza Poliția, ceea ce poate contribui la o mai bună protecție a acestora.

Din cele 5.760 de infracțiuni raportate, majoritatea (4.728) s-au desfășurat la domiciliu, iar cele mai frecvente infracțiuni sunt „lovirea sau alte violențe” (55,71%) și „amenințarea” (18,33%). Numărul autorilor de fapte violente a fost de 5.918, iar numărul victimelor a atins 6.096.

Instanțele judecătorești au emis în aceeași perioadă 1.052 de ordine de protecție, iar 445 dintre acestea au fost transformate din ordine provizorii. Au fost raportate 613 infracțiuni legate de nerespectarea măsurilor impuse prin ordinele de protecție.

Poliția a confirmat că măsurile de protecție sunt emise în cazul în care există un risc iminent pentru viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane, subliniind astfel angajamentul autorităților de a reduce violența în societate și de a sprijini victimele.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews