Parlamentul sud-coreean a aprobat joi, 26 septembrie, un proiect de lege care incriminează deținerea și vizionarea de imagini și videoclipuri deepfake cu conținut sexual explicit. Această măsură, care prevede pedepse cu închisoarea și amenzi considerabile, vine ca răspuns la un val de indignare publică generat de distribuirea pe scară largă a acestor materiale ilegale pe platforme de mesagerie precum Telegram, informează Reuters.

Conform noului proiect de lege, cei care cumpără, salvează sau vizionează astfel de conținuturi riscă până la trei ani de închisoare sau amenzi de până la 30 de milioane de woni (aproximativ 22.600 de dolari). În prezent, producerea de deepfake-uri sexuale cu intenția de a le distribui este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare sau cu o amendă de 50 de milioane de woni, conform legislației existente privind prevenirea violenței sexuale și protecția victimelor.

Noua lege va crește, de asemenea, pedeapsa maximă pentru aceste infracțiuni la șapte ani, indiferent de intenția autorului, odată ce va intra în vigoare. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat și de președintele Yoon Suk Yeol pentru a deveni efectiv.

Poliția sud-coreeană a raportat că a gestionat deja peste 800 de cazuri de infracțiuni sexuale legate de deepfake-uri în acest an, o creștere semnificativă față de 156 de cazuri în 2021, când datele au fost colectate pentru prima dată. Majoritatea victimelor și autorilor sunt adolescenți, potrivit autorităților.

În plus, poliția a inițiat o anchetă recentă asupra Telegram pentru a determina dacă aplicația de mesagerie criptată a fost complice la distribuirea conținutului deepfake explicit. În paralel, Congresul Statelor Unite analizează legislații similare, inclusiv o propunere care ar permite victimelor deepfake-urilor să acționeze în judecată autorii și care ar obliga companiile de tehnologie să elimine astfel de imagini.

Recent, platforma de social media X a intervenit pentru a bloca căutarea numelui cântăreței Taylor Swift, după ce imagini false cu conținut sexual explicit au început să circule pe rețelele de socializare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews