Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a confirmat marți că a luptat în Irak, în special în Nassiriya, susținând că toate acțiunile sale au fost aprobate de șeful Comandamentului operațional întrunit, la care era subordonat în timpul misiunilor. Declarațiile sale vin ca răspuns la afirmațiile generalului (r) Eugen Bădălan, care susține contrariul.

Întrebat despre aprobarea necesară pentru intervenția din Nassiriya, Ciucă a afirmat: „Absolut. Există o corespondență și un jurnal al acțiunilor militare care nu poate fi contestat. La vremea respectivă, domnul Bădălan era șeful Forțelor Terestre, dar toate unitățile care executau misiuni în teatrele de operații erau subordonate Comandamentului operațional întrunit, de la care ceream aprobări.”

Generalul (r) Eugen Bădălan a declarat anterior că Ciucă nu a participat efectiv la lupta din Nassiriya și că a refuzat să intervină fără aprobată de la București. „Ciucă nu a fost la Nassiriya, nu a cerut nici măcar aprobarea pentru a interveni. Este doar un mit creat de un reporter,” a spus Bădălan.

Această dispută publică între cei doi foști lideri militari ridică întrebări despre interpretările diferite ale rolurilor asumate în misiunile din Irak, având loc într-un context în care memoria și adevărul istoric sunt adesea contestate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews