Sărbătoarea are o istorie veche de 1500 de ani şi evocă un miracol care datează din secolul al V-lea, pe vremea  evlaviosului Leon cel Mare. Ortodocşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, în fiecare an, în prima vineri după Paşti şi este un praznic închinat Maicii Domnului.

Credincioşii obişnuiesc să vină la biserici şi să participe la slujbele de sfinţire a apei, în număr foarte mare. Cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, apa sfinţită azi poate fi băută tot timpul anului,fiind considerată o apă vindecătoare.

În ţară există mai multe izvoare tămăduitoare, dintre care unul este chiar în Prahova, mai exact la Mănăstirea Ghighi(care mai este cunoscută şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă aici în anul 1958). Alte izvoare tămăduitore se află şi la Mânăstirea Dervent Mânăstirea Horaicioara, dar şi Mânăstirea Prislop. Pelerini din toata ţara vin la aceste  mânăstiri să ia apă vindecătoare.

Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

La țară gospodarii aruncă apă sfinţită peste vite, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole. Pentru a avea un an bogat, oamenii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile. Totodată, acest ritual protejează recoltele de efectele grindinei.

În tradiţia populară, se crede că bolnavii care beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.

sursa digi 24

foto cu caracter ilustratic

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *