Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european, susține că discuția despre cotele de gen în politică este deseori greșit formulată. Ea subliniază că, înainte de a se discuta despre cotele de gen, trebuie să fie aplicat criteriul competenței. „Cotele sunt doar un filtru aplicat după ce evaluăm dacă persoana este pregătită și capabilă să își îndeplinească atribuțiile”, a declarat Mînzatu.

Într-o apariție la Prima TV, Mînzatu a explicat că societatea tratează inegal bărbații și femeile în funcții publice, subliniind că atunci când un bărbat eșuează, nu se generalizează acest lucru la întregul său gen, în timp ce o greșeală a unei femei în funcții de conducere este imediat pusă în legătură cu ideea că femeile nu ar fi competente.

Viitoarea comisară a mai declarat că femeile sunt bine reprezentate în educație, dar se confruntă cu bariere în accesarea pozițiilor de decizie. „Cât timp în școală vedem un echilibru între competențele băieților și fetelor, este evident că problema nu este la nivel de pregătire, ci la nivel de acces la oportunități”, a adăugat ea.

Mînzatu a subliniat că, în cazul în care nu se poate atinge un echilibru natural în ceea ce privește numărul femeilor în funcții de decizie, cotele de gen devin necesare pentru a corecta această situație.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews