Administrația Prezidențială a emis marți un comunicat de presă în care confirmă că Klaus Iohannis își va încheia mandatul de președinte al României la termen și nu are intenția de a demisiona din funcția actuală. Declarația vine ca răspuns la speculațiile recente din spațiul public, potrivit cărora Iohannis ar putea candida la alegerile parlamentare din 1 decembrie pe listele PNL pentru Senat.

Scenariul vehiculat de G4Media sugerează că președintele ar putea deveni președinte al Senatului, dar aceasta ar implica demisia din funcția de președinte al României, conform articolului 81 din Constituția României, care interzice președintelui să fie membru de partid sau să îndeplinească alte funcții publice sau private.

În cazul în care Iohannis ar alege să demisioneze, conform articolului 84, alineatul 1 din Constituție, Nicolae Ciucă, președintele Senatului și candidatul PNL la prezidențiale, ar deveni președinte interimar.

Un caz similar a avut loc în 2004, când Ion Iliescu, aflat în funcție, a putut candida la parlamentare datorită unei legi adoptate de majoritatea PSD din acel moment.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews