Sindicaliștii din minerit și energie, membri ai Federației Naționale Mine Energie (FNME), solicită modificarea prevederilor din Legea pensiilor, considerând că acestea afectează atât drepturile pensionarilor din aceste domenii, cât și pe cele ale angajaților actuali. La Congresul FNME, care a avut loc marți în Valea Jiului, s-a adoptat o rezoluție prin care se aprobă declanșarea unor acțiuni de protest, inclusiv greva generală, dacă nu vor fi eliminate articolele defavorabile din Legea pensiilor 360/2023.

FNME va sesiza în curând Guvernul României pentru a analiza posibilitatea declanșării unui conflict de muncă și a organizării de proteste legale. Dacă revendicările nu vor fi soluționate, se va lua în considerare greva generală.

Președintele executiv al FNME, Darius Câmpean, a subliniat că minerii și energeticienii trebuie să beneficieze de aceleași condiții de pensionare, având în vedere condițiile de muncă extrem de grele și periculoase în care își desfășoară activitatea. Sindicatele cer eliminarea articolelor din noua lege care consideră că discriminează persoanele care au lucrat în aceleași condiții de muncă și revenirea la prevederile vechii legi – Legea 263.

FNME reunește peste 12.000 de salariați din Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nuclearelectrica – CNE Cernavodă, Hidroserv SA, Hidroelectrica SA, Compania Națională a Uraniului și Complexul Energetic Valea Jiului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews