Județul Vaslui se confruntă cu inundații severe, în contextul unui cod portocaliu de vreme rea, lăsând localitățile cele mai afectate într-o stare de urgență. Locuitorii din zonele inundate descriu o noapte de coșmar, conform Agenției de presă Rador, citată de Radio Iași.

În sudul județului și în localitățile de pe Valea Prutului, apa a inundat zeci de gospodării. Petrică Patrichi, un localnic dintr-o zonă afectată, a povestit cum a fost trezit de mesajul Ro-Alert și a reușit să se salveze, dar casa sa a fost distrusă: „A fost de jale, apa a fost ca niciodată în 66-67 de ani. M-am trezit în mijlocul apei și am reușit să sar din pat la timp. Apa mi-a distrus totul”, a relatat acesta.

În comuna Fălciu, ploile torențiale au continuat până la zori, acumulând între 120-170 l/mp de precipitații. Primarul Neculai Moraru a confirmat distrugerea unor gospodării, drumuri și poduri. „În anumite zone, am avut peste 178 de litri pe metru pătrat, iar pagubele sunt considerabile. Vom evalua situația și vom decide măsurile necesare după ce vom avea o imagine completă a pagubelor”, a declarat Moraru.

Comuna Vinderei este de asemenea grav afectată. Primarul Ionuț Ghiur a solicitat ajutorul pompierilor pentru salvarea persoanelor izolate. „Sunt peste 19 gospodării evacuate din satul Docăneasa-Gară. Operațiunea de evacuare a durat cinci ore. Căile de acces sunt inundate, avem peste 2 km de rețea de canalizare distrusă și 40 km de drumuri afectate”, a explicat Ghiur.

În răspuns la situația de urgență, ISU Vaslui a decis să ridice capacitatea de intervenție, chemând la serviciu și pompierii aflați în concediu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews