Marți seara, în America de Nord și America de Sud, și miercuri dimineața, în Africa și Europa, va avea loc o eclipsă parțială de Lună. La București, Luna va începe să se vizualizeze în timp ce iese din penumbră, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
În Capitală, eclipsa va începe la ora 3:39 și se va încheia la 7:05. Maximul eclipsei va fi atins la ora 5:44.
O eclipsă parțială de Lună apare atunci când Pământul se poziționează între Soare și Lună, creând o umbră care întunecă parțial Luna. Deoarece Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, aceasta va apărea puțin mai mare pe cer.
„O mică parte din lumina soarelui este blocată, astfel că Luna va părea puțin mai slabă,” a declarat Valerie Rapson, astronom la Universitatea de Stat din New York la Oneonta.
Potrivit NASA, alinierea Pământului, Lunii și Soarelui pentru a produce eclipse de soare sau de lună are loc de patru până la șapte ori pe an. Această eclipsă parțială de Lună este a doua și ultima a anului, după o eclipsă parțială mai mică din martie.
În aprilie, o eclipsă totală de soare a acoperit în întuneric anumite orașe din America de Nord.
Pentru observarea eclipsei de Lună nu sunt necesare protecții speciale pentru ochi. Este suficient să priviți Luna cu ochiul liber sau, pentru o viziune mai detaliată, să folosiți binocluri și telescoape.
„Pentru a vedea micșorarea subtilă a Lunii, puteți sta afară câteva ore sau să faceți observații de mai multe ori pe parcursul serii,” a recomandat KaChun Yu, curator la Muzeul de Știință și Natură din Denver.
Pentru o priveliște spectaculoasă a Lunii, observați și eclipsa totală de Lună programată pentru 13 martie, când Luna va fi complet acoperită de umbra Pământului și va căpăta o nuanță roșiatică datorită filtrării luminii solare prin atmosfera terestră.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews