Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în contextul inundațiilor severe care afectează în mod deosebit județele Galați și Vaslui, prioritatea autorităților este salvarea vieților omenești. Premierul a subliniat necesitatea unei „discuții foarte serioase” pentru a preveni viitoare catastrofe, având în vedere că Galațiul a fost lovit de inundații pentru a treia oară.

„Am activat o celulă de criză rapidă la Consiliul Județean”, a spus Marcel Ciolacu sâmbătă după-amiază în localitatea Slobozia Conachi din județul Galați. El a menționat că, în acest moment, prioritatea principală este salvarea de vieți, iar autoritățile dispun de toată logistica necesară pentru intervenții rapide.

Premierul a indicat că atât Ministerul de Interne, cât și forțele Ministerului Apărării sunt implicate activ în gestionarea situației, inclusiv prin utilizarea elicopterelor. „În zonele unde s-au rupt legăturile și nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct, sub coordonarea situațiilor de urgență. Am decis alocarea de alimente, pături și containere de dormit, iar două tabere pentru prim ajutor vor fi amplasate în apropierea zonelor afectate”, a adăugat Ciolacu.

El a menționat că se așteaptă ploi suplimentare în noaptea respectivă, dar a subliniat că intervențiile vor începe imediat ce apele se retrag. Premierul a precizat că vor fi alocate sume din fondul de rezervă pentru refacerea infrastructurii, pentru a limita impactul economic al calamității.

În prezent, nu există o estimare precisă a pagubelor produse de inundații. „Trebuie să avem o discuție foarte serioasă, pe care am început-o deja cu ministrul Mediului, deoarece aceasta este a treia oară când zona este afectată de inundații. Este necesar să evaluăm cum să prevenim astfel de situații în viitor, chiar dacă există conexiuni clare între circulația apelor și organizarea administrativă a regiunii”, a concluzionat premierul Marcel Ciolacu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews