Comisia Europeană a cerut miercuri guvernelor statelor membre ale UE care nu au trimis încă versiunea finală a planurilor lor energetice și climatice să facă acest lucru cât mai curând posibil. Potrivit agenției EFE, aceste planuri sunt considerate un „pas cheie” pentru atingerea obiectivului blocului comunitar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2030, informează Agerpres.

Deși din cele 27 de state membre doar 10 au trimis planurile cerute (Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda și Suedia), Comisia îndeamnă restul statelor să le transmită fără întârziere. Aceste planuri sunt esențiale pentru analiza rapidă și cuprinzătoare la nivel european, facilitând abordarea obstacolelor, dezbaterea celor mai bune practici și îmbunătățirea coordonării regionale pentru implementarea eficientă a obiectivelor climatice.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a subliniat importanța acestor planuri pentru asigurarea unui nivel adecvat de ambiție și pentru menținerea UE pe drumul cel bun în vederea obiectivelor climatice.

Raportul prezentat de Comisia Europeană arată că, deși proiectele de planuri trimise până acum reflectă o creștere a ambiției, aceasta este considerată „insuficientă” pentru a atinge reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 față de nivelul din 1990. Implementarea actualelor planuri ar conduce la o scădere a emisiilor de CO2 cu doar 51%, cu patru puncte procentuale sub obiectivul necesar.

De asemenea, raportul avertizează că doar câteva state membre au inclus în planurile lor actualizate acțiuni detaliate pentru adaptarea la schimbările climatice și pentru îmbunătățirea rezilienței sistemelor energetice.

ONU, care va organiza conferința COP29 privind clima în Azerbaidjan în noiembrie, a subliniat necesitatea îmbunătățirii planurilor de combatere a schimbărilor climatice la nivel global, având în vedere că previziunile actuale nu vor permite atingerea obiectivului de limitare a creșterii temperaturilor cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews