Eurodeputatul și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că România nu trebuie să fie condiționată să propună o femeie pentru poziția de comisar european, subliniind că țara noastră a avut deja două femei în această funcție, Corina Crețu și Adina Vălean, în ultimele două mandate. Rareș Bogdan a precizat că România are libertatea de a alege „un om foarte bun”, fără a fi limitată de gen, și că liderii politici vor negocia această nominalizare.

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) a subliniat în repetate rânduri că nominalizarea comisarului european este atribuția sa, iar eurodeputatul Victor Negrescu a fost deja luat în calcul pentru un portofoliu economic. Totuși, Rareș Bogdan a respins această variantă, argumentând că deși premierul are un „atribut scriptic” în acest proces, în realitate, nominalizarea finală depinde de acordul PNL, care face parte din grupul european PPE, din care face parte și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rareș Bogdan a adăugat că PNL are propria listă de candidați pentru comisar european, propunându-i pe Daniel Buda și Dan Motreanu pentru portofoliul Agricultură și pe Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan pentru portofoliul Extindere. Aceste propuneri urmează să fie discutate în cadrul coaliției de guvernare. Bogdan a menționat că discuțiile pe această temă sunt în desfășurare, deși nu a participat la ultima ședință de coaliție din cauza unei deplasări în străinătate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews